[Video] Tihanovska v novoletnem nagovoru Beloruse spodbudila, naj se ne predajo in skupaj zakorakajo v demokratično Belorusijo

Datum:

Simbol beloruskega upora in vodja beloruske opozicije, Svetlana Tihanovska, je v svojem ganljivem novoletnem nagovoru državljane Belorusije nagovorila, naj se kljub Lukašenkovemu trdemu režimu ne predajo, prevzamejo odgovornost in v novem letu zakorakajo v novo, demokratično Belorusijo.

Svetlana Tihanovska, Lukašenkova protikandidatka na predsedniških volitvah 2020 in vodja beloruske opozicije je v svojem novoletnem nagovoru spregovorila o obžalovanju represivnega režima pod vodstvom Aleksandra Lukašenka. Povedala je, da jo žalosti in jezi uporaba represije nad državljani, medtem ko je hrana vse dražja, čakalne vrste v zdravstvu pa vse daljše. V nagovoru opozori na družbeno in ekonomsko problematiko, opomni pa tudi na ljudi, ki so zaradi udeležbe pri uporu po Lukašenkovi zmagi na volitvah 2020 izgubili prostost ali celo življenje. Lukašenko, ki je na oblasti vse od leta 1994, od izbruha protestov po lanskih volitvah pa ostro zatira nasprotnike. Večina jih je v priporu ali pa so zbežali v tujino.

Skupaj s svojimi podporniki ljudi pozove k demokratični, pravični, suvereni in svobodni Belorusiji z urejenim izobraževalnim in zdravstvenim sistemom, ki bo enakopravna in kjer represija ne bo razlog, da nekdo odide ali ostane v Belorusiji. Zahvaljuje se vsem, ki so se doslej borili proti trdemu režimu in jih spodbuja, naj se borijo še naprej, in jim vliva upanje.

Lukašenkov režim ne prizanaša niti ženskam in otrokom
Tihanovska je nedavno k ukrepanju proti beloruskemu režimu pozvala tudi EU na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, kjer je povedala, da Belorusija stalno krši pravice svojih državljanov, tiša glasove civilne družbe, na dnevni ravni izvaja represivne ukrepe. “Režim se je poslužil moških, žensk in otrok, ki potrebujejo zaščito, in ogrozil njihova življenja brez kakršnega koli spoštovanja temeljnih človekovih pravic, da bi destabiliziral EU,” je dodala.

“Naša zmaga ni vprašanje priložnosti ali sreče. Je vprašanje naše odločnosti in naše pripravljenosti, da prevzamemo odgovornost za usodo naše domovine in vsak dan korakamo proti novi Belorusiji, o kateri smo vedno sanjali,” je v nagovoru pozvala Tihanovska.

Za kandidaturo se je Tihanovska odločila po aretaciji svojega moža Sergeja Tihanovskega, ki je veljal za najresnejšega tekmeca Lukašenku, sodišče v Belorusiji pa ga je nedavno obsodilo na 18 let zapora, ker je lani spodbudil protestno gibanje proti beloruskemu voditelju. Tihanovska je obsodbo označila za maščevanje in dejala, da se opozicija pri svojih ciljih ne bo ustavila.

Svetlana Tihanovska je nekdanja učiteljica in prevajalka, gospodinja in mati dveh otrok, ki do kandidature na predsedniških volitvah leta 2020 ni imela političnih izkušenj. Zavezala se je, da bi v primeru zmage v roku pol leta razpisala nove, svobodne predsedniške volitve, na katerih bi lahko kandidirali diskvalificirani opozicijski kandidati, sama pa bi se umaknila. Po volitvah leta 2020, na katerih je po uradnih rezultatih že šestič zapored zmagal Lukašenko, so v Belorusiji izbruhnili protesti, Tihanovska pa je z otrokoma pobegnila v Litvo, kjer živi v izgnanstvu. Uradni rezultati volitev, po katerih je Lukašenko prejel več kot 80 odstotkov glasov volivcev, Tihanovska pa okoli 10 odstotkov, naj bi bili lažni, saj naj bi po ocenah nekaterih anket imela podporo okoli 70 odstotkov volivcev.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Polet v večnost: V “AWACS-u” so videli izstrelek, a ni bilo rešitve

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v...

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...