fbpx

Tihotapljenje migrantov v Veliko Britanijo se kljub poostrenemu nadzoru ne konča – v državo vdirajo skozi ”zadnja vrata”

Foto: Youtube

Migranti zdaj nezakonito vdirajo v države že skozi ”zadnja vrata”. Uradniki v Veliki Britaniji so opozorili na val prosilcev za azil, potem ko je skupina iranskih priseljencev prišla na britansko obalo v gumijastem čolnu. 

V torek v zgodnjih jutranjih urah so bili v gumijastem čolnu ob britanski obali Shakespeare opaženi štirje iranski moški, poroča Daily Mail. Policija iz območja Kent jih je aretirala in predala mejnim uradnikom, ki so jih dodali v sistem priseljevanja v Združenem kraljestvu. Po navedbah britanskega časopisa je bilo v zadnjih 16 mesecih prijavljenih vsaj 20 ”vsiljivcev” na čolnih ter njihovih poskusov prečkanja meje. Večinoma je šlo za priseljence iz Irana, Ukrajine in Albanije.

Ob obalah so sicer poostrili nadzor, a migranti še vedno iščejo luknje
Po ugotovitvah konzervativnega poslanca v mestu Dover, kjer je veliko pristanišče za trajekte, deluje ”iranska mreža trgovanja” ob progi iz Francije. ”Bistveno je, da imamo učinkovite patrulje, da izsledimo to mrežo trgovanja in ljudi odvedemo v zapor,” je komentiral. Že teden prej je neodvisni glavni inšpektor za meje in priseljevanje, David Bolt, opozoril na nezakonite prihode in kritiziral šibke mejne obalne patrulje Združenega kraljestva ter varnost pristanišč. ”Dejstvo, da smo poostrili nadzor tako v Evrotunelu kot v pristanišču, pomeni, da bodo migranti iskali nove luknje in možnosti tihotapljenja v državo. Želijo najti nove načine, da bi ostali neopazni. Toda vse to postaja težje.”

Foto: Youtube

Skrb za vdore migrantov na morju se je zelo povečala. Kaj pa na kopnem? Število tovornjakov in vlakov, v katerih skušajo pretihotapiti osebe, je zelo visoko. V začetku tega tedna je francosko ministrstvo za notranje zadeve poročalo, da je bilo doslej več kot 17.000 migrantov, ki so iz Calaisa, mesta na severu Francije, želeli nezakonito vstopiti v Veliko Britanijo.

Število nezakonitih priseljencev še vedno narašča
Podobna opozorila so bila izdana tudi maja 2016, ko je tedanji premier David Cameron obljubil, da bodo vlagali v dodatne patruljne čolne in nadzor z namenom preprečevanja ilegalnega prečkanja predora. Kasneje lanskega leta je bilo za tihotapljenje ilegalnih migrantov iz Albanije obtoženih pet moških. Poročila kažejo, da se je število nezakonitih priseljencev, odkritih okoli pristanišč na vzhodni obali, med letoma 2014 in 2015 skoraj podvojilo število se je povzpelo na 423.

A. L.