fbpx

To je virologinja iz laboratorija v Wuhanu, ki je eksperimentirala s koronavirusi na netopirjih!

Dr.Shi leta 2017 (foto: epa)

Teorijo o virusu iz laboratorija v Wuhanu, mestu, od koder se je pandemija razširila po vsem svetu, so na začetku odločno zanikali, a so se nove raziskave vrnile ravno tja. Znanstveniki se v večini strinjajo, da še vedno nimajo oprijemajočih dokazov, ki podpirajo to teorijo, a se jih velika večina strinja, da se je ta opcija prehitro odvrgla, brez temeljnih raziskav. Kar pa dokazujejo tudi raziskave, s katerimi se je ukvarjala znanstvenica dr. Shi iz Wuhana. Že leta je namreč izvajala različne eksperimente s koronavirusom na netopirjih. Trije zaposleni v tem laboratoriju naj bi bili prav tako prvi ljudje okuženi s covid-19.

Virologinja Shi je sicer zanikala vse obtožbe, dejala je, da se vse vali na nedolžnega znanstvenika, glas ob tej izjavi pa se ji je tresel, poročajo tuji mediji. Čudno je, da Kitajska zavrača neodvisno raziskavo v tem laboratoriju in s tem dejansko potrjujejo sume. Ne dovoljuje namreč, da bi preiskali laboratorij v Wuhanu, kjer dela tudi dr. Shi, ki še vedno deluje kot znanstvenica in predavateljica.

“To je nad vsakim zdravnikom, znanstvenikom ali državo in ga ne smemo povezovati z napako ali krivdo. Ampak tisti, ki ima podatke o virusu, mora stvar objaviti,” je dejal David Relman, mikrobiolog iz Univerze Stanford. Pravi, da mora biti transparentna raziskava vseh scenarijev, tudi če je virus ušel iz laboratorija.

dr. Shi raziskovala, ali virusi lahko prehajajo iz živali na ljudi
Kitajska namreč ni dovolila neodvisne raziskave, dovolila pa je vstop v državo znanstvenikom WHO, prek katerih pa je skušala vplivati in promovirati svoje nedokazane trditve. Dr. Shi je bila na Kitajskem simbol znanstvenega napredka v raziskavah virusov. Vodila je ekspedicije v jamah, da bi pridobila vzorce netopirjev in da bi raziskala, ali virusi lahko prehajajo z živali na ljudi. Institut za virologijo v Wuhanu ima 300 zaposlenih z najvišjo stopnjo varnosti, saj je dr. Shi vodila raziskavo novih nalezljivih bolezni. V enem letu je njena ekipa pridobila preko deset tisoč vzorcev netopirjev iz celotne Kitajske. Znano pa je tudi, da znanstvenica deluje v skladu s kitajskim centraliziranim pristopom, ki ustreza njihovemu komunističnemu režimu v slogu “znanost nima meja, znanstveniki pa imajo domovino”.

Foto: epa

Eksperimentirala s koronavirusi netopirjev – ustvarila nove hibridne viruse
Nekatera njena razkritja so pritegnila pozornost tudi v tujini. Leta 2017 je v Wuhanu objavila eksperiment v katerem je ustvarila nove hibridne koronaviruse netopirjev, ki jih je med seboj mešala in usklajevala z vsaj enim virusom, ki lahko okuži tudi človeka. Želela je preučiti njihovo sposobnost okužbe in razmnoževanje pri ljudeh. To naj bi pomagalo pri potencialnih epidemijah. Kritiki pa so mnenja, da ima lahko ustvarjanje rizičnih novih patogenov hujše posledice od potencialne koristi.  Dr. Shi je še dejala, da z eksperimenti ni imela namena narediti virus nevaren ljudem, ampak le razumeti kako se širi med vrstami. “Moj laboratorij ni nikoli sodeloval v takšnih eksperimentih, ki ga obtožujete,” je dejala.

Kitajska bi morala podati vse zapisnike
Mnogi menijo, kot je povedala Alina Shan, doktorska raziskovalka na Harvardu, da je to vprašanje preveč pomembno in da bi se morala dr. Shi oglasiti z vsemi podatki, ki jih ima na transparenten način. Saj naj bi sum, da se je virus tam ustvaril, potrjeval tudi z dejstvom, da so trije zaposleni iz laboratorija v letu 2019, še preden je izbruhnila epidemija, zaprosili za zdravljenje zaradi gripi podobnih simptomov. Številni znanstveniki so tako prepričani, da bi morala Kitajska podati medicinske kartone zaposlenih in tudi laboratorijske zapisnike.

Foto: STA

Dr. Shi je v času iskanja cepiva objavila tudi nekatere od njenih najpomembnejših prejšnjih del o SARS-Cov-2, na katere so se naslanjali znanstveniki po svetu. Kmalu je bilo večini jasno, za kaj gre.

Anita Gužvič