fbpx

To je zahodna Evropa: Pariški voznik taksija potniku zagrozil s smrtjo, in to samo zato, ker je bil Jud!

Foto: iStock

Izraelski turist, ki se je odpravil na obisk k bratu v Pariz, je zatrdil, da mu je voznik taksija med vožnjo po francoski prestolnici zagrozil, da mu bo prerezal vrat, potem ko je ugotovil, da je Jud, ki prihaja iz Izraela. 

Izraelec Ronen Edri je za domači časopis Maariv povedal, da ta izkušnja predstavlja enega najhujših dogodkov v njegovem življenju. “Vzel sem taksi, da obiščem brata v Parizu, in vozniku povedal njegov naslov.” Po besedah Edrija je voznik postal nesramen potem, ko ga je prosil, da nekoliko utiša hrupno glasbo. Odrezavo mu je odvrnil: “Kdo si? Kdo misliš, da si? Ti ne živiš tukaj in zato tukaj nimaš nobenih pravic, prav tako pa nisi lastnik tega avtomobila.”

Razjarjeni voznik zakričal: “Pokazal ti bom, kaj muslimani delajo ljudem kot si ti.”
Nato je voznik pričel v francoščini preklinjati in zagrozil: “Pokazal ti bom, kaj muslimani delajo ljudem, kot si ti.” Edri je vozniku zato zakričal, da naj nemudoma ustavi taksi, ali pa mu ne bo plačal za prevoz. Kmalu je voznik poklical svojega prijatelja in se z njim pogovarjal v francoščini. Edri se je odločil, da pogovor posname, nato pa mu je njegov brat povedal, da je voznik svojemu prijatelju rekel, da je svojemu sopotniku pripravljen prerezati vrat v avtu.

Foto: iStock

Potem ko je taksi prispel na destinacijo, je Edri poskušal počasi izstopiti iz taksija, a je medtem voznik pričel pospeševati in nato je izvlekel nož. V strahu za življenje je Edri skočil iz avta in pozneje ugotovil, da si je pri padcu zlomil gleženj. Ta incident predstavlja enega od antisemitskih napadov, ki so v Parizu v vedno večjem porastu.

N. Ž.