fbpx

Toliko vas bo povišanje cen udarilo po denarnici v primeru dopustovanja na Hrvaškem

Hrvaško morje (Foto: STA)

Vedno bolj se približujemo poletju, s tem pa tudi težko pričakovanemu dopustu. Medtem ko se nekateri odločajo za oddih ob jezerih in v gorah, je kar nekaj tistih, ki prisegajo na dopustovanje na hrvaški obali. Ker pa se v luči krize v Ukrajini vse skupaj draži, je nedvomno dobrodošel podatek, koliko bi štiričlansko družino z dvema šoloobveznima otrokoma stal dopust na Hrvaškem.

V turističnih agencijah so že kljub povišanju cen napovedali, da bodo cene počitniških aranžmajev tekom najvišje sezone, torej konec julija in začetek avgusta, še dodatno povišale.

Pri Slovenskih novicah so preko strani Booking.com raziskali, koliko bi štiričlansko družino z dvema otrokoma (sedem in enajst let) stalo letovanje za sedem nočitev (med 16. julijem in 23. julijem) na štirih posteljah. Za lokacije letovanja so si izbrali naslednje kraje: Rovinj, Pula, Medulin, Mali Lošinj, Hvar, Biograd na Moru, Malinska na Krku, Novalja na Pagu, Makarska. Pri primerjanju cen pa so vzeli v obzir apartmaje in hotele s tremi in štirimi zvezdicami.

Vir: Slovenske novice

V primeru, da bi se družina odločila za letovanje v apartmaju s tremi zvezdicami (tik ob morju), bi morala največ odšteti na Hvaru in Rovinju, če pa bi izbrala apartma s štirimi zvezdicami, bi bilo najdražje na Malem Lošinju in Hvaru.

Vir: Slovenske novice

Če bi se družina raje odločila za nastanitev v hotelu s tremi zvezdicami, bi bilo najdražje v Rovinju in na Hvaru, najceneje pa v Puli in Biogradu na Moru. V primeru, da bi imela nastanitev zvezdico več, bi bilo najdražje na Hvaru in Biogradu na Moru, najcenejše pa v Puli in Medulinu.

Dražji tudi prevoz s trajektom
Ko planiramo poletni dopust, je nedvomno najbolj prijazno za našo denarnico, da se čim prej odločimo za rezervacijo počitniške nastanitve. Vsi tisti, ki se boste odločili, da se odpravite na otoke, boste morali plačati tudi ceno vozovnice za trajekt. Na račun povišanja cen goriv so cene  višje, kot smo bili vajeni do sedaj. Konec aprila so namreč tako pri Jadroliniji kot tudi Rapski plovidbi cene povišali prvič po letu 2010.

Foto: STA

Podražitev za osebe na trajektnih linijah izven sezone znaša 4 kune (0,53 evra), tekom sezone pa osem kun (1,06 evra). Pri otrocih do 12 let so cene višje od dve do štiri kune (od 0,27 evra do 0,53 evra). Prevoz osebnih avtomobilov in avtodomov je za osem kun dražji izven sezone (1,06 evra), 16 kun (2,13 evra) pa tekom sezone. Več podrobnosti lahko najdete tukaj.

Ana Hribar