fbpx

Trump imenoval novega direktorja ameriške tajne službe CIA

Mike Pompeo (Foto: epa)

Novoizvoljeni bodoči predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je za kandidata za mesto direktorja tajne službe CIA predlagal kongresnika Mika Pompea, poroča Reuters.

Mike Pompeo, predstavnik Kansasa, ki ga je Trump predlagal za kandidata direktorja CIE, se je na ponudbo odzval pozitivno. Govori se, da bi naj na ponudbo pristal prejšnji teden, ko se je dobil s Trumpom.

Na odločitev Trumpa naj bi vplivalo ozadje izbranega, saj se je več časa ukvarjal s področjem ameriške vojske in je izredno sposoben, je še poročala RT.

Mika Pompeo, ki prihaja iz Kansasa, je tudi del konzervativnega Tea Party gibanja. Diplomiral je na Harvardu, uveljavil pa se je tudi med republikanci. Svojo podporo je sicer dal Trumpovemu tekmecu za republikansko nominacijo Marcu Rubiu.

Republikanec pa je bil odkrit tudi v svojih stališčih v zvezi z NSA ter dejal, da upa, da bo Snowden, ki je razkril skrivne programe nadzora ZDA, bil pravnomočno obsojen.

Snowden bi moral biti vrnjen iz Rusije v ZDA, kjer bi lahko prisostvoval pravnemu postopku. Menim, da bi za svoja dejanja moral odgovarjati, saj je izdal moje, vaše in ostale prijatelje v vojski, ki so vsakodnevno izpostavljeni nevarnsti,” je dejal Mike Pompeo.

Pompeo pa je tudi ustanovitelj podjetja Thayer Aerospace, ki se ukvarja z razvojem in izdelovanjem gospodarskih in vojaški letal. Predsedoval pa je tudi podjetju Sentry Intertnational, kjer se je ukvarjal z razvojem opreme naftnih polj.

Trump pa si je izbral tudi novega svetovalca s področja nacionale varnosti, upokojenega generala Michaela Flyyna.

K. Ž.