fbpx

Veliko srečanje med Donaldom Trumpom in Shinzom Abejem: “Trump je voditelj, ki mu gre zaupati”

Foto: epa

Premier Japonske je po pogovoru z naslednjim voditeljem Amerike dejal, da je Trump nekdo, ki mu gre zaupati. Pogovori so bili sicer neuradni, saj republikanec še ni zaprisegel kot novi predsednik ZDA. Japonske ne skrbi sodelovanje z ZDA v prihodnosti.   

Japonski predsednik vlade Shinzo Abe je po pogovorih z bodočim voditeljem ZDA v New Yorku dejal, da je Donald Trump vodja, ki mu gre zaupati. Pogovori so bili neformalne narave, saj republikanski favorit uradno še ni zaprisegel kot novi predsednik ZDA, sta. Japonsko sicer skrbi predvsem vojaško in gospodarsko sodelovanje z ZDA v prihodnosti.

Zaveznika sta kramljala v prijateljskem vzdušju 
Japonski politik je izrazil prepričanje, da bosta Japonska in ZDA dobro sodelovali. Pogovor med državnikoma je trajal kar uro in pol, in sicer v stolpnici Trump Tower, vzdušje pa je bilo opisano kot prijetno in prijateljsko. Srečanje je pomembno še zlasti zato, ker je pred časom Trump razmišljal o tem, da bi zrahljal odnose z nekaterimi dolgoletnimi zaveznicami ZDA, med drugim Japonsko. Republikanec se je neposredno sicer prvič sestal s kakšnim svetovnim voditeljem, potem ko je zmagal na predsedniških volitvah, še navaja BBC.

ZDA Japonski pomagala obnoviti povojno gospodarstvo
Ameriško-Japonsko zavezništvo traja vse od zadnje svetovne vojne tragedije dalje, ko so Američani Japoncem pomagali obnoviti njihovo od vojne uničeno ekonomijo, v zadnjem času pa veliko prahu v svetovni javnosti dviguje transpacifiško gospodarsko partnerstvo, ki ga je Trump postavil pod vprašaj, vendar pa je za Japonsko ključnega pomena, predvsem zaradi hitro rastoče gospodarske moči Kitajske. Ob tej priložnosti je Trump še dejal, da mora Dežela cvetočih češenj plačevati več denarja, če želi obdržati ameriško vojsko na svojih tleh, še navaja BBC.

D. M.