Trump je najbolj priljubljen ameriški politik

Donald Trump je po anketah najbolj priljubljen politik v ZDA. (Foto: epa)

Nekdanji ameriški predsednik ohranja svoj primat kot najbolj priljubljen ameriški politik. Anketa je primerjala priljubljenost tako demokratskih kot republikanskih politikov kot tudi nekaterih poslovnežev, kot je denimo Elon Musk. Trumpa 48 odstotkov Američanov vidi v pozitivni luči, 45 v negativni luči. Anketarji v Harvard Caps/Harris so merili tudi Bidnovo priljubljenost – demokratskega predsednika vidi v pozitivni luči samo 41 odstotkov vprašanih, 52 odstotkov pa v negativni. 

Anketarji so merili tudi priljubljenost Trumpovega najbližjega republikanskega tekmeca Rona DeSantisa, nekdanjega podpredsednika v Trumpovi administraciji Mika Penca, vodje manjšine v senatu Mitcha Mconnella in predsedniške kandidatke Nikki Haley. Merili so tudi priljubljenost vrste demokratskih politikov, kot je nekdanja vodja kongresa Nancy Pelosi.

Direktor Twitterja in guverner Floride sta se na lestvici priljubljenosti uvrstila na drugo mesto. 44 odstotkov Američanov vidi oba v pozitivni luči, 36 odstotkov vprašanih vidi Muska v negativni luči, medtem ko 31 odstotkov vprašanih vidi DeSantisa v negativni luči.

Trenutni ameriški predsednik se še vedno sooča z elektoratom, ki je razmeroma nezadovoljen z njegovim delom. Biden je v skupini demokratskih politikov skupaj s podpredsednico Kamalo Harris in senatorjem Bernijem Sandersom, ki jih le 41 odstotkov Američanov vidi v pozitivni luči. 52 odstotkov Američanov pa ima o ameriškem predsedniku negativno mnenje.

Še slabše kaže nekdanjemu podpredsedniku Pencu iz republikanskih vrst, ki mu spor s Trumpom ni koristil, o njem ima pozitivno mnenje 40 odstotkov vprašanih, še slabše pa se je odrezala poražena kandidatka za predsednico Hillary Clinton z 38-odstotno stopnjo odobravanja, sledi ji Nikki Haley, ki je oznanila svojo kandidaturo za predsednico države pretekli teden, poroča Breitbart.

Trump s soprogo Melanio Trump (Vir: epa)

Izboljšanje za Trumpa
Anketa je zabeležila izboljšanje javne percepcije nekdanjega predsednika. Decembrska merjenja so mu zabeležila 44-odstotno odobravanje, 49-odstotno neodobravanje. Kljub temu da ga več vprašanih vidi v negativni luči kot v pozitivni, je bil še vedno na vrhu liste priljubljenosti političnih akterjev.

Trumpove možnosti in odobravanje so razumljivo še toliko višje, če se upošteva le registrirane republikanske volivce. Trump med njimi ohranja neverjetno 80-odstotno stopnjo odobravanja, razkriva anketa, ki so jo naredili v Morning Consult. Meritev je potekala med 15. in 16. februarjem, še pred njegovim obiskom v “Vzhodni Palestini”, mestu v zvezni državi Ohio, ki se te dni sooča s posledicami ekološke katastrofe, ki je sledila iztirjenju vlaka in hudim izpustom strupenih kemikalij v ozračje.

Gal Kovač