fbpx

Trump je začel s temeljitim rezom v državno birokracijo, gospodarstveniki navdušeni

Foto: epa

Ameriški predsednik Trump bo v prihodnjih dneh razkril proračunski predlog, ki bo najverjetneje vključeval znižanje stroškov vladne birokracije na nivo, ki je bil v času po drugi svetovni vojni. Ameriški levičarji so namreč ustvarili ogromen državni aparat, ki davkoplačevalce stane veliko denarja.

V četrtek bo Trumpova administracija razkrila proračun za naslednje obdobje, ki predvideva drastično zmanjšanje obsega državne birokracije. Ukinili naj bi številne vladne službe v sektorjih, kot so državna pomoč pri zagotavljanju brezplačnih stanovanj, pomoč v tujini in varstvo okolja, povečali pa bodo sredstva za vojsko in varnost.

Ekonomist v finančni hiši Moddy’s Mark Zandi je o fiskalnem ukrepu ocenil, da bi ta zmanjšal nezaposlenost za 1,8 odstotka, povečal osebne dohodke za 3,5 odstotka ter zmanjšal ceno nepremičnin za 1,9 odstotka, piše Breitbart.

Levičarji ustvarili ogromen državni aparat, zdaj ga bodo postopoma ukinili
Trump napoveduje tudi uničenje washingtonske elite, ki je glavni vir korupcije, poleg tega bo povsem reformiral zvezno vlado. Zaradi tega bo kmalu predstavil ukrep zamrznitve zaposlovanja v celotnem javnem sektorju, razen v vojski, policiji in zdravstvu. “Ukinili bomo vse javne službe, kjer se po nepotrebnem zapravlja denar,” je napovedal v ponedeljek, ko je podpisal uredbo za vladno varčevanje.

Stephen K. Bannon (Foto:epa)

Večina ukrepov bo morala skozi glasovalno sito v ameriškem kongresu, kjer demokrati iz opozicije že napovedujejo ostro nasprotovanje. Trumpov svetovalec Steve Bannon je glede vladnih ukrepov povedal, da je reforma administrativnega dela države ključ do uspeha. “Način delovanja progresivne levice je bil vedno takšen, da so v primeru soočenja s problemom ustanovili agencijo in dali probleme njej v reševanje. Vse to bomo spremenili,” je način delovanja ameriške levice opisal Bannon.

 M. P.