fbpx

Trump lahko pokaže rezultate: Zasebni sektor v ZDA oktobra odprl 235 tisoč novih delovnih mest!

Foto: iStock

Ameriški zasebni delodajalci so oktobra odprli kar 235 tisoč delovnih mest več, kot so jih ukinili, poroča podjetje ADP. To pomeni, da se je okrevanje po orkanih Harvey in Irma v Teksasu oziroma na Floridi že začelo. Svoje poročilo za oktober bo v petek objavilo tudi ministrstvo za delo Združenih držav Amerike.

Poročilo ministrstva za delo Združenih držav Amerike v nasprotju s poročilom ADP zajema tudi zaposlovanje v javnem sektorju, nekoliko drugačna pa je tudi metodologija, tako da se rezultati po navadi ne ujemajo, čeprav večinoma nakazujejo vsaj gibanje statistike v podobno smer.

Nova delovna mesta v več strokah
Po poročanju ADP so oktobra v storitvenem sektorju odprli kar 150 tisoč novih delovnih mest, od tega v poslovnih in poklicnih storitvah 109 tisoč. Gradbeništvo je dodalo 62 tisoč, turizem in gostinstvo 45 tisoč, predelovalna industrija pa 22 tisoč novih delovnih mest.

Analitiki so za oktober pričakovali največ 200 tisoč novih delovnih mest, v poročilu ministrstva za delo pa v petek pričakujejo okrog 310 tisoč novih delovnih mest. Orkana Harvey in Irma sta septembra povzročila prvi padec zaposlovanja od leta 2010, in sicer za skupaj 33 tisoč delovnih mest, po začetku obnove pa se napoveduje skokovita rast, poroča STA. Stopnja brezposelnosti, ki jo izračuna ministrstvo za delo, je bila v ZDA septembra 4,2 odstotka in tudi za oktober večjih sprememb ne pričakujejo.

N. Š.