fbpx

ZDA bodo ustanovile Vesoljske sile – šesto vejo ameriške vojske

Foto: epa, fotografija je simbolična

Ameriški predsednik Donald Trump je Pentagonu odredil, naj začne z ustanavljanjem Vesoljske sile, kot šeste veje ameriške vojske. “Ne obstaja kraj, kot je vesolje,” je v ponedeljek Trump dejal Svetu za vesolje v Washingtonu. Napovedal je številne pobude, vključno z vzpostavitvijo “stalne prisotnosti” na Luni, s pogledom na posadko misije na Marsu. Največja pobuda pa je bila ustanovitev nove vojaške veje.

Trump je izjavil, da je bila Amerika “prva na Luni” in “tudi bo vedno prva v vesolju. Ni dovolj, da je Amerika prisotna v vesolju, tam mora tudi prevladovati“, je dejal in se skliceval na nacionalno varnost. V ta namen je dejal generalu Josephu Dunfordu, načelniku Združenega štaba oboroženih sil ZDA, naj začne s pripravami, da bo Vesoljska sila “ločena, vendar enakopravna” veja ameriške vojske – poleg vojske, zračnih sil, vojne mornarice, marincev in obalne straže.

Za uresničitev obstaja nekaj ovir
Tudi če bi Pentagon uresničil idejo Trumpa, naj bi obstajali dve oviri, prva je zakonska. Pogodba o vesoljskem prostoru, katere podpisnica je tudi ZDA že od leta 1967, državam prepoveduje preizkušanje orožja v vesolju ali vzpostavitev vojaških baz na Luni in drugih planetih. Prav tako prepoveduje uporabo kakršnega koli orožja za množično uničevanje na Zemlji. Vendar so se ZDA enostransko umaknile iz pogodbe. Drug problem pa je, da Vesoljske sile nimajo vesoljskih ladij. Z ameriškim programom “Space Shuttle” so namreč zaključili že leta 2011. Po tem je edini način za ameriške astronavte, da gredo v vesolje, z ruskim vesoljskim vozilom Soyuz-MS. Četudi bi Rusija podprla “šesto vejo ameriške vojske”, ameriška zakonodaja prepoveduje kakršno koli vojaško sodelovanje z Moskvo. A kot pogosto pravi Trump: “Bomo videli, kaj se bo zgodilo.”

Donald Trump (foto: epa)

A. G.