fbpx

Trump napovedal “velik” trgovinski sporazum z Indijo!

Donald Trump, Narendra Modi, Melania Trump (Foto: Facebook)

Trump je napovedal velik trgovinski dogovor med Washingtonom in Indijo, ki bo končal trenuten spor med državama, ki se že odraža v povišanih carinskih stopnjah s strani obeh držav.

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal “velik” trgovinski sporazum, ki bo končal carinsko vojno med Združenimi državami Amerike in Indijo: “Mislim, da bomo kmalu oznanili številne zelo velike novice. Velik trgovinski sporazum.” Ob robu vrha G20 je že pričel dogovore z indijskim predsednikom vlade Narendro Modijem, a slednji ni želel komentirati Trumpovih namigov. Do pogovorov je sicer po poročanju RT prišlo kmalu po povišanju carin na ameriške mandeljne, jabolka in orehe kot povračilnem ukrepu s strani Indije proti Trumpovim ukrepom.

Indija trdi, da gre za recipročne ukrepe
Indija je sicer carine uvedla po Trumpovem umiku prednosti, ki jih je Indija uživala v obliki splošnega preferenčnega sistema v vrednosti 5,6 milijarde dolarjev. Na ta način je lahko Indija brez carin v ZDA izvažala tekstil, usnje in nakit. Indija trdi, da so njeni ukrepi vredni enako kot tisti od ZDA, že pred tem pa je Trump uvedel carine v višini 25 odstotkov na jeklo in v višini 10 odstotkov na aluminij.

Rok Krajnc