fbpx

Trump pred vrhom G20 izzval Merklovo: Rusom plačujejo milijarde za plin, mi pa naj bi jih ščitili

Foto: epa

Rusom dajejo milijarde dolarjev, mi pa naj bi ščitili Nemčijo,” je dejal ameriški predsednik Donald Trump nekaj ur pred odhodom na vrh skupine G20 v Osaki, ki se ga bo udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Na vprašanje, ali bodo ZDA šle v vojno z Iranom, je dejal, da upa, da ne, da pa imajo ZDA zelo močno pozicijo, če bi se kaj zgodilo. “Ne bi trajala zelo dolgo, to vam lahko povem,” je dodal glede vojne z Iranom.

V pogovoru za Fox Business News, v katerem je govoril o vrsti vprašanj, je Trump tudi znova kritiziral Nemčijo in jo obtožil, da ne plačuje dovolj zvezi Nato, medtem ko plačuje milijarde dolarjev Rusiji za energijo. “Rusom dajejo milijarde dolarjev, mi pa naj bi ščitili Nemčijo,” je dejal nekaj ur pred odhodom na vrh skupine G20 v Osaki, ki se ga bo udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Prav tako je danes izrazil upanje, da ne bo vojne z Iranom, če pa bo, je prepričan, da ne bo zelo dolga. Na vprašanje, ali bodo ZDA šle v vojno z Iranom, je dejal, da upa, da ne, da pa imajo ZDA “zelo močno pozicijo, če bi se kaj zgodilo”. “Ne bi trajala zelo dolgo, to vam lahko povem,” je dodal glede vojne z Iranom ter povedal, da v njej ne bi sodelovale kopenske enote ameriške vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump, ki obtožuje Teheran, da želi pridobiti jedrsko orožje, in ga krivi za vse težave na Bližnjem vzhodu, je pritisk na Iran okrepil v ponedeljek z dodatnimi sankcijami, tudi proti iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju.

C. Š., STA