fbpx

Trump ne verjame v reševanje sporov po diplomatski poti, Južni Koreji in Japonski je ponudil ameriško vojaško opremo

Levo: Kim Jong Um, desno: Donald Trump (Foto:Twitter)

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je zaradi napetih odnosov s Severno Korejo, ki je v zadnjih dneh izvedla 6. poskus jedrskega orožja, ameriški predsednik Donald Trump danes prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bo Japonski in Južni Koreji omogočil, da od ZDA kupita napredno vojaško opremo.

“Dovoljujem Japonski in Južni Koreji, da od ZDA kupita znatne količine tehnološko dovršene vojaške opreme,” je predsednik Donald Trump objavil na Twitterju. Podrobnosti o orožju, ki ga je ponudil svojim azijskim zaveznikom, ni hotel podati. Med tem pa iz Bele hiše sporočajo, da je Trump pripravljen Seulu odobriti prodajo orožja in opreme v vrednosti več milijard dolarjev.

Prav tako so v Beli hiši potrdili sum, da bodo Združene države Amerike odpravile omejitve nosilnosti južnokorejskih raket. Glavno mesto Južne Koreje Seul je bilo zaradi te omejitve od leta 2001 do zdaj prikrajšano za uporabo jedrskih konic balističnih raket, ki so bile težje od 500 kilogramov. Severna Koreja je v nedeljo izvedla šesti jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki naj bi jo bil Pjongjang po lastnih navedbah sposoben namestiti na raketo dolgega dosega. Glede na nekatere ugotovitve naj bi šlo za največji in najuspešnejši jedrski poskus Severne Koreje doslej.

(Foto: Twitter)

Kitajska in Rusija verjameta, da se krizo da rešiti po diplomatski poti
Kot odgovor na početje svojih severnih sosedov je Južna Koreja v ponedeljek izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče severnokorejskih jedrskih poskusov. Združene države so pozvale Varnostni svet ZN, naj se na severnokorejske jedrske poskuse odzove z “najmočnejšimi možnimi ukrepi”, čemur nasprotujeta Kitajska in Rusija, ki zagovarjata reševanje krize po diplomatski poti.

N. Š., STA