fbpx

Trump ob raketnih izstrelkih Severne Koreje posvaril Pjongjang pred njegovim razočaranjem

Foto: Twitter

Predsednik ZDA Donald Trump je po raketnih testih Severne Koreje na Facebooku zapisal, da je prepričan, da bo Kim Jong Un “storil pravo stvar, ker je prepameten, da ne bi in ker ne želi razočarati svojega prijatelja, predsednika Trumpa“.

Severna Koreja je v zadnjem tednu izstrelila tri rakete kratkega dosega, kar so evropske države v četrtek odločno obsodile v Varnostnem svetu Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svarilo pred porušenjem zaupanja
Donald Trump
, ki se je s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom doslej trikrat srečal na pogovorih o denuklearizaciji Korejskega polotoka, pa je v četrtek dejal, da s tem nima težav in da “bomo videli, kaj se bo zgodilo“. Dodal je še, da so rakete kratkega dosega zelo standardne.

Foto: epa

Svoje stališče je ameriški predsednik ponovil tudi v petek. Prepričan je namreč, da bo Kim “storil pravo stvar, ker je prepameten, da ne bi in ker ne želi razočarati svojega prijatelja, predsednika Trumpa“. Na Twitterju je še pohvalil Kima kot nekoga, ki ima čudovito vizijo za svojo državo. Dodal je, da se lahko vizija severnokorejskega voditelja uresniči le, če bo v Beli hiši on.

Strah Pjongjanga pred vojaškimi vajami
Severna Koreja je v sredo s polotoka Hodo izstrelila dve raketi kratkega dosega, ki sta padli v Japonsko morje. Japonski obrambni minister Takeshi Iwaya je izstrelitev označil za zelo obžalovanja vredno. Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA je Pjongjang z raketnimi preizkusi želel opozoriti Seul, naj preneha uvažati visokotehnološko orožje ter naj se odpove skupnim vojaškim vajam z ZDA, napovedanim za avgust.

Kim in ameriški Trump sta se junija na demilitariziranem območju med Korejama dogovorila o začetku pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje, poroča STA. Pogovori se niso začeli in Pjongjang opozarja, da se ne bodo, če Južna Koreja in ZDA ne odstopita od načrtovanih rednih skupnih vojaških vaj v avgustu.

Peter Truden