Trump pozval Svetovno banko, naj preneha posojati denar Kitajski!

(Foto: epa)

Svetovna banka je v četrtek sprejela načrt, v skladu s katerim bo Kitajski pomagal s posojili v višini 1 do 1,5 milijarde dolarjev letno vse do junija 2025. Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem to institucijo pozval, naj preneha s posojanjem Kitajski. Svetovna banka je sicer že močno zmanjšala posojila Kitajski, a Trump meni, da je ta država prebogata, da bi bila še upravičena do mednarodne pomoči.

Svetovna banka je v četrtek sprejela načrt, v skladu s katerim bo Kitajski pomagala s posojili z nizkimi obrestnimi merami v višini med 1 in 1,5 milijarde dolarjev letno vse do junija 2025. Kot navaja CNBC, je Svetovna banka v fiskalnem letu 2019, ki se je zaključilo 30. junija že posodila 1,3 milijarde dolarjev, še v letu 2017 pa je tej državi posodila 2,4 milijarde dolarjev.

Kitajska je po mnenju Trumpa prebogata, da bi bila upravičena do mednarodne pomoči
To je razburilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v petek prek družbenega omrežja Twitter Svetovno banko pozval, naj preneha posojati denar te državi: “Zakaj Svetovna banka posoja denar Kitajski? Je to sploh mogoče? Kitajska ima ogromno denarja in če ga ne bi imela, ga lahko ustvari. STOP!” Po mnenju Trumpove administracije zmanjševanje posojil Kitajski ne poteka dovolj hitro, prav tako pa menijo, da je Kitajska prebogata, da bi bila še upravičena do mednarodne pomoči.

Svetovna banka že zmanjšala posojanje Kitajski
“Posojanje Svetovne banke Kitajski je močno upadlo in se bo še zmanjšalo v skladu z našim dogovorom z vsemi delničarji, vključno z Združenimi državami Amerike,” pa so v elektronskem sporočilu iz Svetovne banke sporočili za Reuters in dodali: “Prenehamo s posojanjem, ko države postanejo bogatejše.”

Rok Krajnc

 • Ivan Ivanovič

  Kaj je to milijarda za Kitajsko. Kitajci pokupijo v ZDA za desetine milijard $ nepremičnin na leto – za vikende. Sicer se promet zmanjšuje zaradi trgovinske vojne, ampak milijarda za Kitajce še vedno ni noben denar.

 • MijamotoMusaši

  Kitajci so velesila, ker Kitajec ni požrešen potrošnik kot povprečen Američan, ki mu je pretirana potrošnja prerasla odvisnost.

  • xtc

   Kitajci NISO velesila,ker so surovinsko in energetsko odvisni.
   Tunek nehaj lapat.

  • tohuvabohu

   Zakaj pa potem rdečkarji zahtevate povečevanje domače potrošnje s pomočjo državnega zapravljanja za socialo?

   • MijamotoMusaši

    En velik zakaj

 • xtc

  Definitivno gre za navadno norčevanje s katerim zahod,pospešuje,da Kitajci iz obtoka vlečejo dolarje in eure,da nižajo vrednost juana,ki bi morala biti višja realno za 50-80%.

 • R7

  Kitajska je uvedla sankcije proti ZDA, zaradi Hongkonga

 • Koper_nik

  Na njegovo materialno naravnanost je mali dolgo zdržal!Vsaka čast,ampak….

 • freedomfighter

  Kaj ima trump za pametovati svetovni banki ki je avtonomna organizacija mi tudi ni jasno…sploh glede na to da je svetovna banka ze sama zmanjsevala posojila kitajski…je pa pravilno da svet pocasi stiska kitajsko