Trump pozval Svetovno banko, naj preneha posojati denar Kitajski!

Datum:

Svetovna banka je v četrtek sprejela načrt, v skladu s katerim bo Kitajski pomagal s posojili v višini 1 do 1,5 milijarde dolarjev letno vse do junija 2025. Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem to institucijo pozval, naj preneha s posojanjem Kitajski. Svetovna banka je sicer že močno zmanjšala posojila Kitajski, a Trump meni, da je ta država prebogata, da bi bila še upravičena do mednarodne pomoči.

                   

Svetovna banka je v četrtek sprejela načrt, v skladu s katerim bo Kitajski pomagala s posojili z nizkimi obrestnimi merami v višini med 1 in 1,5 milijarde dolarjev letno vse do junija 2025. Kot navaja CNBC, je Svetovna banka v fiskalnem letu 2019, ki se je zaključilo 30. junija že posodila 1,3 milijarde dolarjev, še v letu 2017 pa je tej državi posodila 2,4 milijarde dolarjev.

Kitajska je po mnenju Trumpa prebogata, da bi bila upravičena do mednarodne pomoči
To je razburilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v petek prek družbenega omrežja Twitter Svetovno banko pozval, naj preneha posojati denar te državi: “Zakaj Svetovna banka posoja denar Kitajski? Je to sploh mogoče? Kitajska ima ogromno denarja in če ga ne bi imela, ga lahko ustvari. STOP!” Po mnenju Trumpove administracije zmanjševanje posojil Kitajski ne poteka dovolj hitro, prav tako pa menijo, da je Kitajska prebogata, da bi bila še upravičena do mednarodne pomoči.

Svetovna banka že zmanjšala posojanje Kitajski
“Posojanje Svetovne banke Kitajski je močno upadlo in se bo še zmanjšalo v skladu z našim dogovorom z vsemi delničarji, vključno z Združenimi državami Amerike,” pa so v elektronskem sporočilu iz Svetovne banke sporočili za Reuters in dodali: “Prenehamo s posojanjem, ko države postanejo bogatejše.”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...