fbpx

Trump udaril še s tremi zmagami

Foto: epa

Donald Trump je na strankarskih volitvah pri republikancih osvojil tri države. Poleg Mississippija in Michigana tudi Havaje, medtem ko je bil poražen v Idahu. Največji poraženec je bil donedavni izbranec strankarske elite zvezni senator iz Floride Marco Rubio.

Na republikanski večjih presenečenj ni bilo. Trump je zanesljivo slavil v Mississippiju in Michiganu, nekaj ur za tem pa je bila potrjena tudi zmaga na Havajih. Zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz je bil v Mississippiju drugi, v Michiganu se je za drugo mesto do konca boril z guvernerjem Ohia Johnom Kasichem,  v Idahu pa je celo zmagal in premagal Trumpa.

Največji poraženec je bil donedavni izbranec strankarske elite zvezni senator iz Floride Marco Rubio, ki je v torek zatrdil, da bo republikansko nominacijo osvojil tisti, ki bo zmagal 15. marca na Floridi. Prepričan je, da bo to on, čeprav gre bolj za vero kot kaj bolj konkretnega. Trump namreč pred njim zanesljivo vodi v anketah Floride.

Trump prepričan v nadaljnje zmage
Trump se je v svojem govoru ponovno norčeval iz Rubia in Cruza ter izrazil prepričanje, da bo zmagal in nato novembra premagal še Hillary Clinton, ne glede na to, da se za negativno kampanjo proti njemu porablja veliko milijonov dolarjev. Republikance je pozval, naj denar raje prihranijo za skupen boj proti Clintonovi.

V Idahu glasove še preštevajo, vendar pa po približno polovici potrjenih rezultatov kaže na zmago Cruza pred Trumpom, Rubiom in Kasichem. Rezultati na Havajih bodo znani šele po 7. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Po nepopolnih rezultatih je Trump povečal svojo prednost v delegatih in jih ima najmanj 428, Cruz jih ima najmanj 315, Rubio najmanj 151 in Kasich najmanj 52. Za zmago jih je potrebnih 1237.

Kasich in Rubio morata zmagati, sicer bosta izgubila kredibilnost za nadaljevanje tekme, ker močno zaostajata po osvojenih delegatih za strankarsko konvencijo julija v Clevelandu, kjer bodo potrdili zmagovalca, ki se bo novembra pomeril z demokratskim kandidatom.

Kaj pa pri demokratih?
Medtem ko je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton z veliko prednostjo zmagala v Mississippiju, je poraz doživela v Michiganu, kjer jo je, sicer tesno, premagal senator Bernard Sanders. To je bilo tudi največje presenečenje večera, saj so ankete pred volitvami napovedovale zanesljivo zmago nekdanje države sekretarke z razliko več kot deset odstotkov. Na Koncu je slavil senator iz Vermonta s 50 proti 48 odstotkom.

Sandersova zmaga je predvsem psihološka in njegova kampanja je dobila veliko dodatne energije za naprej. Doslej je izgubljal z veliko razliko pri temnopoltih volivcih, v Michiganu pa le z razliko dva proti ena.

B. O, STA