fbpx

Trump v drugem krogu evropskih predsednikov vlad sprejel tudi bolgarskega premierja, Šarec pa še vedno pri Radio Ga-Ga!

Bojko Borisov, Donald Trump in Air Force 1 (Foto: epa)

Kot kaže, je ameriški predsednik Donald Trump že pričel s sprejemanjem drugega kroga evropskih predsednikov vlad, v Beli hiši je tako v ponedeljek gostil bolgarskega premierja Bojka Borisova. Nikakor pa ni za pričakovati, da ga bo tam obiskal tudi slovenski premier Marjan Šarec, kakšni so slovensko ameriški odnosi je bilo jasno vidno septembra na fototerminu ob 74. zasedanju Generalne skupščine ZN. Tam je bilo jasno, da odnosi ne bi mogli biti slabši, a Šarca to ne gane, po vsej verjetnosti pa se niti ne zaveda dogajanja na zunanjepolitičnem parketu, kjer nima pojma, nagovori ob zasedanju so ga namreč vidno dolgočasili. Kljub temu, da se Šarec redko odpravi v tujino, pa ne zanemarja odnosov z Rusijo, kamor ga je septembra odpeljal ljubljanski župan Zoran Janković in s Srbijo, prav tako zaveznico Rusije. Analitik Mitja Iršič je za spletni portal Nova24TV poleti opozoril, da Šarec tako kot notranje, tudi zunanje politike nima, edini cilj mu je preživetje!

V ponedeljek je ameriški predsednik Donald Trump v Beli hiši sprejel predsednika vlade Bolgarije Bojka Borisova, kot so poročali pri CBS News, pa sta se sogovornika pogovarjala predvsem o bolgarskem boju proti korupciji ter o izboljševanju odnosov med državama. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je ob tem na družbenem omrežju Twitter opozoril, da pri Trumpu pravzaprav teče že drugi krog obiskov evropskih predsednikov vlade in, kot kaže, ni za pričakovati, da bo tam kmalu sprejet tudi slovenski premier Marjan Šarec.

Šarčev fototermin s Trumpom jasno izkazal stanje slovensko ameriških odnosov
Ob tem velja poudariti, da je Šarec nedavno obiskal Združene države Amerike in sicer ob priložnosti 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, kjer pa niti on, niti njegova delegacija, niso imeli enega samega pomembnejšega srečanja. Še največ pozornosti, pa tudi zgražanja je povzročil fototermin Šarca s Trumpom in s prvo damo Melanijo Trump, ki je jasno pokazal, na kakšni ravni so slovensko ameriški odnosi, še posebej ko ga primerjamo s fotografijo, na kateri ob Trumpu in prvi dami stoji hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Šarec je namreč od gostiteljev vidno odmaknjen in deluje nezainteresirano, medtem, ko se je Grabar Kitarovićeva postavila med zakonca Trump, ki sta bila zelo vesela njene prisotnosti in sta jo toplo sprejela. Tudi sicer so se tuje delegacije nad Šarčevim obnašanjem na zasedanju Generalne skupščine naravnost zgražale, ta se je namreč vidno dolgočasil, več kot očitno ni vedel za kaj se sploh gre.

Foto: Twitter

Šarec se redko odpravi v tujino, nedavno ga je Janković odpeljal v Rusijo
Šarec se tudi na splošno bolj redko odpravi v tujino, ko pa že kam gre, so to države podobne reputacije, kot je njegova vlada. Tam namreč hitro najde skupen jezik glede omejevanja svobode govora, glede politično motiviranega sodnega preganjanja političnih nasprotnikov in vmešavanja države v gospodarstvo. Ena takšnih držav je zagotovo Rusija, ki jo je Šarec obiskal septembra, tam pa se je že drugič v manj kot letu dni srečal z ruskim premierjem Dimitrijem Medvedjevom. Tja ga je sicer peljal osramočeni ljubljanski župan Zoran Janković, z njima pa je bila tudi gospodarska delegacija, ki so jo pretežno sestavljali tajkuni iz vrst Foruma 21, ki radi bogatijo z državnimi naročili in s posli z oligarhi, saj s svojimi storitvami in produkti niso sposobni konkurirati na zahtevnejših zahodnih trgih.

Marjan Šarec in Zoran Jankovič skupaj v Moskvi. Foto: STA.

Šarec kot otrok Pozitivne Slovenije avgusta obiskal tudi Beograd
Še en obisk Šarca v tujini, ki je v nedavnem obdobju vzbudil kar nekaj pozornosti in začudenja, je njegov obisk v Beogradu, kamor se je odpravil avgusta. Tam se je srečal s srbsko premierko Ano Brnabić in s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, s tem pa je dodatno ohladil odnose med Slovenijo in Hrvaško, med katerima odprto ostaja vprašanje meje. Za komentar glede Šarčevega obiska v Beogradu smo takrat prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki ne verjame, da gre za nekakšno dobro domišljeno taktiko zavračanja ideološko nekompatibilnih voditeljev, ki nas obkrožajo, ali celo za igro mačke z mišjo v odnosu z Hrvaško, ampak za čisti oportunizem: “Marjan Šarec je otrok Pozitivne Slovenije. Dobro ve, da je to stranka, ki je zrasla na srbski diaspori v Sloveniji in da je tudi njegova kariera usodno povezana z njo.”

Marjan Šarec in Ana Brnabić (Foto: STA)

Šarec tako kot notranje tudi zunanje politike nima, edini cilj mu je preživetje

Iršič je glede Šarčeve zunanje politike poleti za spletni portal Nova24TV še ocenil, da je podobna notranji, pravzaprav je ni, razen skrbi za svoje politično preživetje: “Izletniško hodi na vrhove EU v Bruselj, se sprehaja po zgradbi parlamenta EU in domačim medijem daje prazne izjave, ki so zdaj že ponarodele kot ‘šarcizmi’ (‘bo ali pa ne bo, kako naj jaz kaj rečem’), mediji pa to prepakirajo, kot da je Šarec eden od bruseljskih king-makerjev, ki je v premeteni geostrateški igri izrinil Plenkovića.”

Mitja Iršič (Foto: Demokracija)

V resnici je Šarec po Iršičevem mnenju politični mrhovinar, ki se sicer, kot rečeno, rad drži nazaj in igra vlogo modrega, odločnega, a preudarnega politika, ki so jo zgradili njegovi globokodržavni gospodarji skozi svoje servilne medije, neke prave strategije, ne notranje ne zunanjepolitične, pa nima. “Razen te, da politično preživi in čim dlje igra to vlogo svojega življenja, ki so mu jo namenili, in najbrž edino, za katero je do zdaj bil dobro plačan. Da Vlada RS zunanjepolitično deluje kot barka brez krmarja, je pač posledica. Do zdaj se kot premier ni udeležil še nobenega obiska v katerikoli od sosednjih držav niti ni sam sprejel kakšnega od njihovih pomembnih državnikov,” še opozarja Iršič.

Rok Krajnc