fbpx

Trump izdal novo prepoved vstopa v ZDA državljanom nekaterih držav

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer izdal novi izvršilni ukaz, s katerim državljanom nekaterih držav prepoveduje vstop v ZDA. Med te države spadajo Severna Koreja, Venezuela in Čad.

Predsednik Donald Trump je sporočil, da ukrepa v interesu varnosti ZDA in njenih prebivalcev. Trumpovi nasprotniki bodo ta ukaz malce težje ustavili na sodiščih, saj nima jasnega protimuslimanskega predznaka kot prva dva ukaza. Trump trdi, da je njegova vlada izvedla revizijo sodelovanja okrog 200 držav z ameriškimi agencijami, pristojnimi za varnost, priseljence, tujce ali obiske, in ugotovila, da v nekaterih državah s tega seznama sodelovanje ni zadostno.

Omejitve so razvite glede na določene kriterije
Državam, katerih sodelovanje ni bilo zadostno, je prepovedal vstop v ZDA. Ukaz pa ne velja za dvojne državljane, imetnike dovoljenj za delo in bivanje v ZDA iz omenjenih držav in tiste s potrjenim azilom. Prav tako bodo ZDA spoštovale že potrjene vizume in dovoljenja. Uradniki na meji in drugi bodo lahko po svoji presoji spuščali skozi državljane omenjenih držav od primera do primera.

Omejitve so pripravili v ministrstvu za domovinsko varnost glede na določene kriterije, kot so na primer, ali države izdajajo elektronske potne liste z biometričnimi podatki in delijo informacije o sumljivih ali nevarnih potnikih z ZDA. Države, ki imajo prepoved vstopa, niso bile pripravljene sodelovati ali niso mogle.

Nesodelovanje držav v boju proti terorizmu
Trump v ukazu Čad opredeljuje kot pomembnega partnerja v boju proti terorizmu, za njegovo vlado pa pravi, da je pokazala pripravljenost na izboljšanje sodelovanja, vendar pa ZDA še vedno ne daje dovolj informacij s področja varnosti in terorizma. Iran je na Trumpovi muhi še iz časa lanskoletne predsedniške kampanje, Libija ni sposobna ustrezno sodelovati glede izmenjave informacij, Severna Koreja nima stikov z ZDA, Sirija kot država praktično ne obstaja, Jemen ima podobne težave kot Libija, kar velja tudi za Somalijo, Venezuela pa naj ne bi delila potrebnih varnostnih informacij z ZDA. Pri Venezueli imajo ZDA menda druge “alternativne” vire in načine, da pridejo do teh informacij in zato prepoved velja le za vladne uradnike, ki so odgovorni za slabo sodelovanje.

D. Š., STA