Trump zagrozil Kitajski, da bodo po severnokorejskih preizkusih jedrskega orožja prekinili sodelovanje z njimi

Donald Trump (foto: epa)

Preizkus jedrskega orožja Severne Koreje, kar so do zdaj izvedli že šestkrat, je tudi test Kitajske in test odločnosti Združenih držav Amerike, sporoča ameriški predsednik. Trump navaja, da bodo Severni Koreji preprečili trgovanje z njihovimi dobavitelji, predvsem s Kitajsko, ki je največji trgovinski partner Severne Koreje.

V nedeljo je Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski poskus njihove najnaprednejše vodikove bombe. Temu sta sledila dva potresa, kitajski seizmološki center pa napoveduje, da bo sledilo še posedanje tal po eksploziji. Potresa sta bila kar 10-krat močnejša kot pri testu, ki so ga izvedli lani. Združene države so se na test orožja odzvale z obljubo o sankcijah, ki bodo Severni Koreji preprečile trgovanje z njihovimi dobavitelji in partnerji. Kitajska je največji partner Severne Koreje, nobena druga država ni nikoli dosegla niti desetine obsega tolikšnega trgovanja s Korejo kot Kitajska.

“Veliko več bi lahko storili in tudi bomo, ko bomo prekinili njihovo gospodarsko sodelovanje,” je dejal minister za finance Steve Mnuchin v intervjuju za Fox News Sunday. Na vprašanje, ali so v sankcije vključeni tudi ukrepi proti bankam in drugim kitajskim podjetjem, je odgovoril: “Pred ukrepi bomo vse natančno preučili, vendar moram spomniti, da predsednik Donald Trump resno razmišlja o prekinitvi sodelovanja s Kitajsko.”

Kitajska pomembno prispeva k vzdrževanju brutalnega severnokorejskega režima
“To ravnanje ni sprejemljivo in če želijo države trgovati z Združenimi državami, morajo sodelovati z zavezniki in drugimi pri poskusu prekinitve ekonomskega sodelovanja s Severno Korejo,”
je rekel Mnuchin. To pa je težava za Kitajsko, saj se mora odločiti, ali bo sodelovala z Združenimi državami pri ukrepih proti Severni Koreji ali pa se bo sama soočala s posledicami. Če je bilo pri tem prej kaj nejasnega, je predsednik Trump s svojo objavo na Twitterju vse pojasnil. “Resno razmišljamo o prekinitvi sodelovanja s tistimi državami, ki bodo še naprej trgovale s Severno Korejo,” je zapisal.

Foto: epa

Pojem “prenehanja trgovanja z vsemi državami, ki poslujejo s Severno Korejo”, je drugačen od njegovih prejšnjih stališč, ko je bila njegova administracija pripravljena sprejeti dejstvo o kitajskem nepravičnem poslovanju z obema državama. Združene države so tako upale, da bodo s tem korakom v celoti pridobile podporo Kitajske pri zadrževanju Severne Koreje. Namesto posrednega namiga Kitajski, da je boljša izbira prekinitev trgovanja s Severno Korejo, zdaj Združene države grozijo s svojo prekinitvijo sodelovanja s Kitajsko.

Predsednikova strožja stališča do trgovanja spominjajo na izjavo Steva Bannona v intervjuju z dne 16. avgusta 2017 z Robertom Kuttnerjem iz liberalne revije The American Prospect. “Za mene je gospodarska vojna s Kitajsko najbolj pomembna in če bomo kar naprej izgubljali, bomo kmalu prišli do točke preklopa, iz katere se ne bomo mogli premakniti,” je dejal Bannon.

Jedrsko testiranje ogroža predsedniško kampanjo kitajskega predsednika Xi Jinpinga
Tudi čas testiranja jedrskega orožja ni naključen. V tem tednu bo kitajsko vodstvo izvedlo kongres komunistične partije, ki bo zaznamoval začetek drugega mandata kitajskega predsednika Xi Jinpinga. To je neke vrste predsedniška otvoritev, namen je pokazati moč Xija in vpliv Kitajske ter njenega prevladujočega položaja. Izstrelitev jedrske bombe Severne Koreje, ki je zatresla kitajska mesta, pa lahko ogrozi položaj predsednika Xija.

Predsednik Donald Trump je z objavo na Twitterju želel spomniti Kitajsko na izzivanje Severne Koreje
“Severna Koreja je izvedla poskus jedrskega orožja. Njihove besede in početje so še naprej zelo sovražne in predstavljajo nevarnost za Združene države …,” je objavil. “… Severna Koreja je nepoštena in predstavlja veliko grožnjo ter sramoto za Kitajsko, ki ji skuša pomagati, uspehi pa so pičli.”

N. Š.