fbpx

Trump: “Zunanja politika Clintonove bo sprožila tretjo svetovno vojno”

Foto: STA

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je dejal, da bo zunanji politični načrt Hillary Clinton glede Sirije povzročil tretjo svetovno vojno. 

Trump je poudaril, da bi se mogle ZDA bolj osredotočiti na uničenje Islamske države kot pa na odstranitev sirijskega predsednika, poroča britanski BBC.

Clintonova je nad Sirijo predlagala območje za katerega velja prepoved letenja. Eden izmed višjih vojaških poveljnikov je dejal, da bi to lahko v regiji sprožilo konflikt z ruskimi reaktivci. Iz Clintonove kampanje pa so obtožili Trumpa, da se igra z bojaznijo Američanov.

Trump ni zadovoljen zaradi neenotne podpore republikancev
Trump je napadel republikance, ker se niso združili v podpiranju njegove kandidature. Trump je za Reuters na enem izmed svojih dogodkov v Miamiju na Floridi povedal, da če bi bili republikanci enotni, Hillary Clinton ne bi imela možnosti za zmago.

Foto: epa

Foto: epa

Republikanski kandidat je imel med kritiziranjem svoje nasprotnice apokaliptičen ton in izjavil: “Če bomo poslušali ideje Hillary Clinton, bomo na koncu končali v III. svetovni vojni.”

Trump bi se osredotočil na uničenje Islamske države
Na Clintonovo je v govoru naslovil vprašanje: “Ti se ne boriš več samo proti Siriji, ampak tudi proti Iranu in Rusiji, kajne?” Izpostavil je, da je Rusija nuklearna država, v kateri jedrske elektrarne delujejo tako kot morajo. Trump je prav tako predlagal, da bi moralo priti do preusmeritve osredotočanja ZDA na odstranitev sirskega predsednika Basharja al-Assada in dodal, da bi se morali osredotočiti na Islamsko državo, ne pa na Sirijo.

Prav tako je Trump namignil, da Clintonova ne bi bila sposobna komunicirati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, glede na njene ostre kritike, ki so bile usmerjene proti njemu. “Kako se bo ona pogajala s tem človekom, ki ga označila za zlobnega, v primeru, če bo zmagala na predsedniških volitvah 8. novembra?”

Foto: STA

Foto: STA

Volilni štab Clintonove zanika navedbe Trumpa
Iz volilnega štaba Clintonove so se na kritike odzvali in dejali, da naj bi republikanski in demokratski nacionalno-varnostni strokovnjaki menili, da naj Trump ne bi bil primeren za vrhovnega poveljnika vojske.

Po besedah njihovega tiskovnega predstavnika Lehricha naj bi Trump oponašal Putinov način govorjenja in se igral z bojaznijo Američanov, očital pa mu je tudi, da sam ni še predstavil nobenih konkretnih načrtov za uničenje Islamske države ali za zajezitev humanitarne krize v Siriji.

Iz vojaških vrst opozarjajo pred vojno z Rusijo
Trumpova opozorila, da konfrontacija z Rusijo odraža pomisleke, je bila tudi tema pogovorov zaslišanja pred kongresom, s strani najvišjih vojaških častnikov oboroženih sil ZDA. General Joseph F. Dunford je povedal zakonodajalcem, da bi lahko uvedba brezletalskega območja v Siriji povzročila vojno z Rusijo.

General je enemu izmed senatorjev dejal: “Senator, če bi ZDA želele imeti nadzor nad celotnim zračnim ozemljem v Siriji, bi morali iti v vojno s Sirijo in Rusijo” ter podaril, da takšne odločitve ne misli sprejeti.

Clintonova spet spreminja stališča
Na zadnjem predsedniškem soočanju v Nevadi 20. oktobra, je Clintonova izjavila podporo uvedbi brezletalskega območja in dejala, da bi le to lahko pripomoglo k reševanju življenj in k končanju konflikta. Wikileaks je objavil zapis govora Clintonove na Wall Streetu leta 2013, katerem je zagovarjala, da bi oblikovanje takšnega območja lahko pripomoglo k usmrtitvi velikega števila Sircev.

Foto: epa

Foto: epa

N. Ž.