Trumpovi administraciji naj bi zmanjkovalo manevrskega prostora s Severno Korejo – Kaj je naslednji korak?

Kim Jong-un in Donald Trump (Foto: epa)

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa naj bi se v svojih odnosih s Severno Korejo bližala mrtvi točki. Ekonomski pritisk ne zaleže. Strokovnjaki vidijo rešitev v onemogočitvi severnokorejske hekerske divizije, ki šteje več kot šest tisoč vojakov, tako da bi jim odvzeli možnost uporabe svetovnega spleta.

“Predsednik Trump je, da bi spremenil vedenje Severne Koreje, z izjemo stradanja prebivalcev Severne Koreje do smrti uporabil malodane vse vzvode moči,” je Trumpov svetovalec za varnostna vprašanja Thomas Bossert povedal poročevalcem v Beli hiši. “Nimamo veliko manevrskega prostora, da bi lahko pritisnili nanje in jih prisilili v spremembo njihovega odnosa.”

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je po poročanju spletnega portala Breitbart drugačnega mnenja. Po njegovem se bo pritisk na Severno Korejo samo še stopnjeval. To naj bi se nanašalo predvsem na kopico ekonomskih sankcij, ki jih je v času Trumpovega predsedovanja proti Severni Koreji uvedla ameriška vlada.

Strokovnjaki niso tako prepričani
S tem se ne strinja strokovnjak za tehnologijo in obveščevalno dejavnost v Centru za strateške in mednarodne študije Jame Lewis, ki je za AP povedal, da “sankcije proti Severni Koreji res ne bodo spremenile njenega vedenja“. Njegov predlog poleg pritiska na severnokorejsko gospodarstvo vključuje tudi onemogočanje dostopa do interneta v Severni Koreji. Divizija severnokorejskih hekerjev naj bi štela več kot šest tisoč pripadnikov vojske.

Foto: epa

Amerika je obtožila Severno Korejo največjega hekerskega napada, ki se je zgodil lani in je povzročil ogromne izgube po svetu ter ustavil britanski zdravstveni sistem. Samo lani naj bi severnokorejski hekerji vdrli v spletne račune več kot 10 milijonov uporabnikov in več ducat vladnih uradnikov ter novinarjev. Osumljeni so tudi kibernetskih napadov na južnokorejske banke in operaterja južnokorejskih jedrskih elektrarn.

Ivan Šokić