Trumpovo leto 2017 – Sedem obiskov ameriškega predsednika na tujem, ki jih ne bomo pozabili

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump je januarja zasedel ovalno pisarno v Beli hiši in ameriškemu narodu obljubil, da bo ameriške interese postavil na prvo mesto. V javnosti, zlasti med režimskimi mediji, se je hitro prijela fraza “America First” (Najprej Amerika), kar pa seveda ne pomeni “Amerika sama”. Trump je jasno dal vedeti svojim zaveznikom, da računa nanje, saj je s svojimi potovanji v različne države sveta utrjeval vezi z Washingtonom. Ameriški konservativni spletni portal Breitbart je izpostavil sedem primerov, ko se je ameriški predsednik predstavil svetovni javnosti s svojimi govori, bilateralnimi srečanji, državniškimi večerjami in javnimi nastopi.

Predsednik Donald Trump je obiskal Poljsko, eno izmed najtesnejših ameriških zaveznic v Vzhodni Evropi. Julija je pritegnil na tisoče podpornikov v Varšavi, saj ti vidijo Združene države Amerike kot najpomembnejšo zaveznico, ki naj bi v prihodnje zaustavila novo morebitno rusko agresijo. Poljska ima seveda burno zgodovino s svojo vzhodno sosedo, zato ne čudi, da so poljski volivci v preteklosti jasno nakazali, da si želijo še tesnejših vezi z Združenimi državami Amerike in Zahodom.

“Poljaki ga preprosto obožujejo,” je povedal predstavnik Stranke zakona in pravice, Dominik Tarczynski, ko se je država pripravljala na obisk ameriškega predsednika. Ko so ljudje poslušali Trumpov govor, so številni mahali z ameriškimi zastavami in nosili transparente z imenom Donalda Trumpa. V omenjenem govoru je Trump med drugim izpostavil skupne poljsko-ameriške vrednote, ki pripadajo Zahodu in pozival k skupnemu boju proti ideološkim in fizičnim grožnjam, ki bi ogrožale zahodno civilizacijo. “Ključno vprašanje je, ali ima Zahod voljo preživeti? Ali imamo zaupanje v naše vrednote, da jih bomo branili za vsako ceno? Imamo dovolj spoštovanja do naših državljanov, da bomo branili meje? Imamo dovolj poguma, da se zoperstavimo tistim, ki želijo uničiti našo civilizacijo?” se je spraševal Trump.

Foto: STA. Donald Trump in Xi Jinping na srečanju na Kitajskem.

Daleč najbolj pričakovano srečanje leta na Kitajskem
Trumpov novembrski predsedniški obisk na Kitajskem je bil eden izmed najbolj pričakovanih v letu 2017. Kitajski uradniki so organizirali številne zgodovinske oglede za Donalda Trumpa in njegovo ženo Melanio. Voditelj Kitajske komunistične partije, Xi Jinping, je skupaj s svojo ženo Trumpova popeljal po poteh t. i. Prepovedanega mesta. Melania je prvič v življenju obiskala Kitajski zid, ameriški predsedniški par je bil deželen pregrešno drage gala večerje. Trump in Xi sta se sporazumela o bilateralnih trgovinskih poslih v višini 250 milijard ameriških dolarjev. Čeprav so številnih kritizirali omilitev odnosov s Kitajsko, se tradicionalno ostra retorika do te azijske super sile vendarle ni spremenila.

Medtem pa je filipinski predsednik Rodrigo Duterte poskrbel za enega najbolj nenavadnih in najbolj nepričakovanih srečanj. Duterte je Trumpovega predhodnika Baracka Obamo označeval za norega človeka in “kurbinega sina” ter večkrat grozil s prekinitvijo dobrih odnosov z Združenimi državami Amerike, toda odkar je položaj predsednika zasedel Trump, so se odnosi med državama močno izboljšali. Med poslovno večerjo je Duterte nenehno govoril šale in celo prepeval ter tako zvabil nasmešek tudi na obraz ameriškega predsednika. Trump se je ob koncu obiska Duterteju zahvalil za gostoljubnost in govoril o odličnem odnosu s Filipini.

Na Japonskem pogovori o severnokorejski grožnji
Japonski minister Šinzo Abe pa je bil prvi predstavnik vlade katere izmed svetovnih velesil, ki so po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika obiskali Washington. Japonsko-ameriški odnosi so tesni in stari več desetletij, tudi odnos z Abejem je Trump izpostavil kot odličnega. Predsednika sta odigrala partijo golfa, opravila dvostranske pogovore o trgovinskih sporazumih, govorila na temo varnosti v regiji in severnokorejski grožnji.

Trump je sicer obiskal tudi Savdsko Arabijo, maja je namreč v Riadu spletel tesne vezi s tamkajšnjim kraljem Salmanom, kjer je bila glavna tema pogovora boj proti islamskemu terorizmu. Trump je v osrčju muslimanskega sveta kritiziral radikalni islam. “Naš cilj je koalicija narodov, ki imajo iste poglede do ekstremistov in bodo poskrbeli, da naši otroci živijo v varnem svetu, ki bo spoštoval Boga,” je povedal Salman. Ob tem pa izrazil željo, da mladi muslimanski dečki in deklice ne bodo več odraščali v strahu in nasilju. Ob tem je tudi sam javno obsodil džihadistično nasilje.

Foto: EPA. Judovsko sveto mesto Jeruzalem.

Največja razlika v primerjavi z Barackom Obamo –   je bilo priznanje Jeruzalema
Kot piše Breitbart, pa ravno Izrael predstavlja veliko razliko med Donaldom Trumpom in Barackom Obamo. Potem, ko je obiskal Savdsko Arabijo, je Trump svoje popotovanje nadaljeval v Izrael, kjer je obiskal nekatere izmed najbolj svetih mest v Jeruzalemu in ga tudi priznal za glavno mesto judovskega naroda. “Moja administracija bo vedno stala ob strani Izraelu. Jeruzalem je lepo mesto, katerega lepota in dediščina sta večji kot kjerkoli drugje na svetu. Judovske korenine na tej zemlji so antične in večne. Datirajo več tisoč let nazaj, vključujejo pa tudi kralja Davida, katerega zvezda zdaj ponosno plapola na izraelski zastavi,” je takrat povedal Trump.

Predsednik Trump je obiskal tudi papeža Frančiška v Vatikanu. Voditelja sta si izmenjala darila. Frančišek je Trumpu podaril papeževe zapiske, medtem ko je papež v dar dobil knjigo o Martinu Lutru Kingu. Razpravljala sta o krščanskih skupnostih in njihovi vlogi pri preprečevanju nasilja v kritičnih regijah, kot so Sirija, Libija in na drugih ozemljih, ki jih nadzoruje Islamska država.

Luka Svetina

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...