fbpx

Je lahko bolj nerodno komentatorju ali RTV, ki vabi take “poznavalce”? Tudi Avstrija se, čeprav Ivo Vajgl trdi drugače, povezuje s člani Višegrajske skupine

Češki predsednik vlade Andrej Babiš, avstrijski kancler Sebastian Kurz in in slovaški predsednik vlade Igor Matovič (Foto: EPA)

“Zaupanja vredna znamka” RTV z gostom v svoji oddaji pravi, da se Slovenija odmika od jedrne Evrope. “Avstrija se ne želi družiti z višegrajsko četverico, zato pa mislim, da ga tudi ni bilo na Blejski forum,” je izjavil nekdanji jugodiplomat, novinar in evropski poslanec Ivo Vajgl. Le dan po tej izjavi se avstrijski kancler Sebastian Kurz srečal z dvema članoma višegrajske četverice – češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem in slovaškim predsednikom vlade Igorjem Matovičem. 

“Trusted brand” RTV je v goste povabila bivšega veleposlanika na Dunaju Iva Vajgla, kjer so ponovno tkali nove načine diskreditacije proti slovenski zunanji politiki. “Avstrija je del jedrne Evrope, mi pa se trudimo, da ne bi bili,” je izjavil Vajgl pred dnevi v Odmevih. Pri tem pa namiguje na dobre odnose Slovenije z državami višegrajske skupine in Srbijo.

“Avstrija poskuša biti v dobrih odnosih z vsemi svojimi sosedi, ampak Avstrija se ne želi družini z višegrajsko četverico /…/ zato pa mislim, da ga tudi ni bilo na Blejski forum,” je komentiral Vajgl. Samo spomnimo se lanskega Blejskega foruma, ko ga je obiskal zgolj en premier, naš bivši predsednik vlade Marjan Šarec. V času levih vlad pa so blejski strateški forum obiskovale države kot so Kosovo, Malta, Makedonija ali Turčija, ki med drugim uživajo visoko naklonjenost Tanje Fajon.

Ivo Vajgl (Foto: Posnetek zaslona)

Letošnje leto se blejskega strateškega foruma res ni udeležil avstrijski kancler Sebastian Kurz, kljub temu pa se je vseeno udeležil obiska Slovenije, kjer se je srečal s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Janezom Janšo, s katerim sta tudi preplezala severno Triglavsko steno. Namen obiska avstrijskega kanclerja je tako bil tako dvostranski pogovor o aktualnih vprašanjih, ki so temeljila predvsem na gospodarskem sodelovanju in varovanje meja za ilegalne migracije.

Vajgl je očitno izgubil kompas, saj so očitno Kosovo, Makedonija in Turčija bolj jedrno Evropske, kot pa Češka, Poljska, Slovaška in Madžarska, ki pa so za Slovenijo pomembnejše tudi iz gospodarskega vidika in iz vidika Pobude treh morij.

https://twitter.com/lesjakb/status/1303764288981667853?s=20

Nasprotno pa se je avstrijski kancler Kurz, ki ga je RTV označil za nemškega, srečal z dvema predstavnikoma višegrajske skupine, češkim predsednikom vlade Andrejem Babišem in slovaškim predsednikom vlade Igorjem Matovičem in s tem ovrgel trditev, da Avstrija ne sodeluje z višegrajskimi državami. Glavni temi med vsemi tremi udeleženci sta bili spopadanje z novim koronavirusom in bližnje srečanje voditeljev Evropske unije v Bruslju.

Sara Kovač