Hrvati se spominjajo montiranega procesa in umora akademika Stipetića

Đuro Stipetić (Foto: Facebook)

Eden izmed razlogov, zakaj je bila nekdanja SFRJ tako zaostala država, je tudi v tem, da so podivjani komunisti po vojni pomorili ali pa izgnali večji del najsposobnejšega in najproduktivnejšega prebivalstva. Tipičen takšen primer prihaja s Hrvaške, kjer so umorili kar rektorja zagrebške univerze Đura Stipetića. Njegova tragična zgodba je identična montiranemu procesu Črtomirja Nagodeta in soobtoženih v tako imenovanem “Nagodetovem procesu”.

Đuro Stipetić je bil eden izmed tipičnih prebivalcev Pulja, ko je ta blestel v svojem polnem sijaju kot glavno vojaško pristanišče takratnega avstro-ogrskega cesarstva, in je stanoval na nekdanji Vergerijevi ulici. Rojen je bil leta 1876 v Zagrebu, po končanju ogulinske osnovne šole pa je šolanje nadaljeval najprej na zagrebški gimnaziji na Katarinskem trgu, kjer je leta 1894 maturiral z odličjem, nato pa se je vpisal na študij tehnologije na Visoki tehniški šoli na Dunaju. Po diplomiranju je začel svojo kariero v avstro-ogrski vojni mornarici kot ladjedelniški nadinženir, kjer je dobil čin nadporočnika, v puljski ladjedelnici pa je med drugim vodil izgradnjo suhih dokov ter plovnega doka z nosilnostjo do 22 tisoč ton. Nato je leta 1911 ministrstvo na Dunaju izdalo soglasje za gradnjo velikih vojnih plovil ladjedelnici Cosulich v Tržiču, ki jo je vodila družina, ki je po poreklu izvirala z Malega Lošinja. Ta je zaposlila tudi Stipetića, leta 1914 pa je tam prevzel vlogo tehničnega direktorja, navajajo Komunistički zločini.

Bil je namestnik glavnega direktorja tržiške ladjedelnice, v Budimpešti pa je gradil podmornice
Stipetić, ki je kasneje prevzel tudi vlogo namestnika glavnega direktorja v omenjeni ladjedelnici, je v Tržiču sodeloval pri izgradnji križarke Admiral Spaun dolžine 125 metrov, širine 12,3 metra, ugreza 4,6 metra in izpodriva 3.500 ton. Plula je z 20 tisoč konjskimi močmi in dosegala hitrost do 27 vozlov. Tej ladji so sledile še tri križarke, leta 1912 Saida in leta 1913 Helgoland in Novara, ki so bile enakih dimenzij, a so premogle 26 tisoč konjskih moči. Po vdoru Italijanov leta 1915 se je skupaj z delom zaposlenih tudi Stipetić umaknil iz vojne cone, gradnja podmornic pa se je odvijala v Budimpešti. Te so bile grajene po Stipetićevih načrtih in po železnici prepeljane v Pulj. Po porazu italijanske vojske se je vrnil v Tržič, kjer je sodeloval pri rekonstrukciji in modernizaciji ladjedelnice. Tam je ostal tudi po razpadu habsburške monarhije z dovoljenjem novih italijanskih upraviteljev ladjedelnice.

SS Adminar Spaun (Foto: Facebook)

V Zagreb se je vrnil po začetku fašističnega norenja, tam pa so ga umorili komunisti
Ko se je v Italiji začelo fašistično norenje, je leta 1920 odšel v Zagreb, kjer je takoj nastopil kot redni profesor na tamkajšnji visoki tehniški šoli, kjer je bil eden izmed utemeljiteljev ladjedelniškega oddelka. Pozneje je bil tudi dekan te fakultete in tudi rektor Univerze v Zagrebu. A kasneje ga je totalitarna oblast komunistične Socialistične federativne republike Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza Tita leta 1945 na montiranem sodnem procesu obsodila na smrtno kazen, ki je bila izvršena februarja 1946. Ni znano, kje je bila usmrtitev izvršena, njegova družina pa ni nikoli izvedela, kam so skrili njegovo truplo, da bi ga lahko dostojno pokopala. V igri usode je po vojni tudi njegov sin Đuro Stipetić ml. postal direktor puljske ladjedelnice Uljanik.

J. Ž.

 • xtc

  Komunizem in socializmi vseh vrst vedno pobijejo intiluigenco in razgledane-za svoj obstoj rabijo trop ovac ne intiligentnih in razgledanih.
  Vse kaj je Yuga izdelovala je bilo bolj ali manj licenca.
  Od Fap-a Saurer-Leylanda,do Tam-a ukraden Klockner-Humbolt deutz,101 in 128 licenca fiata,zastav 35-8,50-8 Fiat 624 ali OM,do zastave 70.10-Fiat 624,do Radoje dakiča Libeherr,Potisja-Bohringer,,Galeb in Orel nekaj preko pirano ob Britacev nekaj od Rusov enako tanki in oklepniki,pa še to so nato naredili na nacionalizirani in pokradeni predvojni industriji.

  • pajot

   Jugoslovanska himna je bila tudi licenca. Poljske himne.

   • RATATA

    Res morš met douzga, če češ na Hej slovani drkat! hehe

   • xtc

    Jep!
    Pa še to jih je zj***,da smo Slovenci genetsko večinsko gremani ne Slovani.

 • Get Smart

  Pulja = WTF???
  Kje pa je bil v DEŽELI KRANSKI kak “PULJ”????
  Tipični prebivalec?
  WTF pomeni tipični?
  Če je sledil SLOVENSKI KULTURI ŽIVLJENJA, potem je lahko bi tipični, sicer pa ne, ampak to morate povedati, to ni samoumevno in tudi ne izhaja iz prispevka.
  .
  POLJE, POLE, kasneje, ko je kaviaržidoKOMINTERNA VZELA
  Trst ISTRO Gorico REKO (TIGR) SLOVENSKI DEŽELI KRANSKI,
  pa je POLJE (POLE) postalo kao italijansko POLA,
  ko pa je kaviaržidoKOMINTERNA odobrila MURGL KOMUNISTIČKI JUGOSLAVIJI prepis SLOVENSKE ISTRE (vsa ISTRA, KVARNERSKI zaliv in REKA so bili od pamtiveka SLOVENSKI)
  na kaviaržidokominternistično tvorbo Rvatcku, je POLJE/POLE
  postalo srbsko-rvacki PULA oz. s počefurjenim srbo-rvatizmom za pranje glavićev v Sloveniji kao PULJ nje.
  .
  Razumete, otroci? Du ya?
  Ðizs fakin krajst.
  .
  Sicer pa vas mora predvsem zanimati, ali je KOMINTERNISTIČNA RVACKA že
  ODSTOPILA od ozemljskih zahtev, ki jih s pomočjo kaviaržidoKOMINTERNE in tu seveda MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE,
  izvaja nad slovenskih ozemljem?
  Sledimo?
  RVATSKA je sicer tako kot Slovenija pod TOTALNO KOMUNISTIČNO KONTROLO,
  tako da seveda ne govorimo o kakih poštenih prebivalcih, ampak o državnem aparatu = KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE u RVACKOJ nje,
  ki skupaj s svojimi tovariši MURGL KOMUNISTIČKO PARTIJO JUGOSLAVIJE v Sloveniji DELAJO PROTI SLOVENIJI in PROTI POŠTENIM ljudem v Sloveniji.

 • lili pili

  In kaj imamo slovenci s tem primerom… imamo dovolj svojih..

 • piko8

  komunistična drhav se še danes poslužuje istih metod:
  Citiram PODGANO milana kurčana; najprej diskreditacija nato likvidacija tudi FIZIČNA!!

 • Antonius

  Največji sovražnik neizobraženih prevratnih komunistov sta uspeh in izobrazba drugih.
  Izstopajoč pokazatelj izobrazbe revolucionarnih komunistov so bile tako volitve v Sloveniji kot v Titovi Jugoslaviji. Ker revolucionarna drhal ni imela nikakršne formalne izobrazbe, so preverjenim kadrom na volitvah pred navedbo osebnih podatkov preprosto zapisali, da so družbeno politični delavci.
  Prvi, ki je dosegel fakultetno izobrazbo je bil dipl ing. agronomije, Andrej Marinc.
  Potem je pa Dolanc poskrbel za njihov faks, da so se razšli s kumrovško tečajniško fakulteto. FSPN je leta ’61 ustanovil Dolanc, danes se pa njegova politikantska fakulteta vodi pod FDV.
  No, ja, danes imamo, kar imamo, država Slovenija je v buli, ker jo pretežno vodijo *izvoljeni* kadri iz FDV.
  Pa, da ne bo nakladanja! Janša je diplomiral iz obramboslovja, ki ima na FDV samo predavateljske prostore. Študijska vsebina družboslovja in obramboslovja sta si različni pa kot noč in dan.
  Danes je FDV valilnica kadrov, da nas z njimi počasi spravljajo v stečaj. Preverjeni pravniki in ekonomisti jim pa pri tem pomagajo.

  • freedomfighter

   Izobrazba je najvecji sovraznik totalitarizmov

 • freedomfighter

  Glede na to da vecina znanstveniko in ko recem vecina mislim 90% misli da je globalno segrevanje posledica cloveka in trdijo da je nekaj potrebno storiti bi pod nasimi desnicarji koncala isto kot intelektualci v komunizmu…ne vem kako drugace bi grims obracunal z drugace mislecimi sploh da bi ljudi preprical v to da clovek nima vpliva na okolje

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!