fbpx

Tudi Indija v smeri večjega nadzora nad posamezniki: Lansirali nov računalniški sistem, ki bo lovil utajevalce davkov preko socialnih omrežij

Slika je simbolična (vir: Youtube)

V Indiji bodo za lov na davčne neplačnike v kratkem začeli uporabljati računalniški sistem, ki bo spremljal aktivnost uporabnikov na spletu. Tisti, ki se radi bahajo s svojim premoženjem, a se to ne pozna v njihovi davčni napovedi, bodo tako prišli pod drobnogled.

S 1. aprilom 2019 bo v Indiji začel delovati nov računalniški sistem, s katerim bo država lovila davčne neplačnike. V sistem, poimenovan “Project Insight”, naj bi Indija po poročanju RT vložila 150 milijonov dolarjev; če se bo izkazalo za učinkovito sredstvo v boju proti davčnim utajam, se bo investicija hitro povrnila.

Indija ima namreč več kot 1,35 milijarde prebivalcev, od katerih pa je le 70 milijonov davkoplačevalcev oddalo davčno napoved za lansko leto. Ta številka vključuje tako posameznike kot pravne osebe, je pa v vsakem primeru napredek v pravo smer, saj je leta 2014 zgolj 38 milijonov ljudi oddalo svojo davčno napoved.

Država terja svoje
Vlada v Indiji si želi z novim sistemom, ki bo pregledoval socialna omrežja in prijavljal vsebino, ki naj bi bila v nasprotju z oddano davčno napovedjo, pridobiti manko oddane davčne napovedi. To je v teoriji, kako se bo sistem izkazal v praksi, bo pokazal čas. Naloga sistema Project Insight naj bi bila ustvarjanje tako imenovanega celostnega profila vsakega davkoplačevalca.

Podoben sistem, imenovan “Connect”, so pred desetimi leti lansirali v Veliki Britaniji. Po podatkih britanske davčne službe HMRC je Connectu uspelo pobrati za kar 370 milijonov dolarjev davkov v prvih petih letih delovanja.

Ivan Šokić