fbpx

Tudi Kitajska ima dovolj Severne Koreje

Foto: epa

Kitajska je Severno Korejo pozvala, naj ustavi razvoj jedrske in balistične rakete. Varnostni svet ZN pa je soglasno okrepil sankcije proti Severni Koreji in tako uvedel prepoved izvoza tekstila v državi in omejil uvoz surove nafte.

Za začetek pogovorov sta Kitajska in Rusija predlagali testiranje jedrskih in balističnih raket v Severni Koreji. Ruski veleposlanik je Varnostni svet Združenih narodov opozoril, da je velika napaka, da podcenjujejo to rusko-kitajsko pobudo ter vztrajajo, da se tako pomembna stvar obravnava. Severna Koreja je namreč 3. septembra 2017 izvedla že svoj šesti jedrski poskus, ki sta mu sledila dva potresa in že takrat je japonska vlada odločno protestirala.

Foto: epa

Sankcije proti Severni Koreji
Varnostni svet ZN je soglasno okrepil sankcije proti Severni Koreji in tako uvedel prepoved izvoza tekstila v državi in omejil uvoz surove nafte. To je bila že deveta sankcija, ki jo je soglasno sprejel 15-članski svet od leta 2006 glede balističnih raketnih in jedrskih programov Severne Koreje. Tekstil je bil drugi največji izvoz Severne Koreje po premogu in drugih mineralov v letu 2016, v skupnem znesku 752 milijonov dolarjev, so sporočili iz korejske agencije za spodbujanje trgovinskih naložb.

D. Š.