Tudi na Hrvaškem imajo “hude jame”: Partizani peli, se veselili in plesali okoli svojih žrtev, preden so jih začeli pretepati in po mukotrpnem izživljanju zazidali v betonski bunker

Fotografija je simbolična (Foto: Komunistički zločini)

Na Hrvaškem nadaljujejo z izkopavanjem in označevanjem masovnih grobišč, ki so nastala v komunističnih povojnih pobojih po 2. svetovni vojni na območju Dubrovnika. Člani zveze vojnih veteranov so poudarili potrebo po osvetljevanju resnice ter ohranjanju živega spomina na komunistična grozodejstva.

Partizani so  proti koncu leta 1944 obračunavali z nasprotniki novega totalitarnega režima z “boljševistično okrutnostjo”. Tako imenovani “osvoboditelji” so konec oktobra 1944 na območju Dubrovnika prijeli in brez sojenja pobijali znane prebivalce, ki so bili v večini civilisti in duhovniki. Za seboj so po pisanju spletnega portala Komunistički zločini pustili “številna nema grobišča, o katerih se je molčalo dolgega pol stoletja komunističnega režima.”

Na enak način so komunisti likvidirali četverico iz vasi Slano blizu Dubrovnika. “Pripadniki dela dubrovniškega odreda in 2. dalmatinske proletarske brigade, s katerimi je prišlo v vas tudi celotno partijsko in politično vodstvo dubrovniškega primorja,” so ob prihodu v vas prijeli veliko število oseb. “Partizanke in partizani so se zbrali okoli tistih, ki so se jih odločili ubiti”. Peli so, se veselili in plesali, tolkli po svojih žrtvah ter jih po dolgem in zverinskem izživljanju ubili. Zatem so štiri mrtve vrgli v bližnji betonski bunker ter ga zasuli z zemljo.

Skupna grobnica žrtev, ki so jih partizani ubili v povojnih pobojih. (vir: Komunistički zločini)

Po nedolžnem ubiti Mato Ćorić, Ivan Trezić, Jozo Vukman in Anica Jović so šele leta 2014 dobili svojo lastno označeno grobnico, ki služi kot trajni opomnik na zverinsko izživljanje komunistov nad nedolžnim civilnim prebivalstvom. To še toliko bolj podkrepi dejstvo, da je bila Jovićeva 20-letno dekle, ki je pobegnilo v Slano pred četniki, medtem ko sta bila Ćorić in Vukman finančna uradnika. Trezić je bil edini, ki je v vasi kot orožnik zagotavljal javni red in mir.

Komunistični zločinci niso bili nikoli kaznovani
Uredništvo spletnega portala Komunistički zločini s prstom kaže na pravosodje in politični sistem, ki si po “pilatovsko” umivata roke “z nekaznovanjem dobro znanih izvršiteljev in naročnikov storjenih zločinov za časa totalitarnega režima.” Resnica o komunističnih zločinih pa je še po koncu 2. svetovne vojne ujeta v “labirintu politične realnosti”. Navkljub redkim poskusom preganjanja nekaterih zločincev iz obdobja komunizma so to večinoma “karikaturni procesi, tako zaradi visoke starosti obdolženca kot tudi pomanjkanja prič.”

“Pošastne razmere in način funkcioniranja represivnega režima” razkrivajo šele posamezna izkopavanja množičnih grobišč na dubrovniškem območju v zadnjih letih. “Za omenjene in mnoge druge zločine ni nihče nikoli odgovarjal, niti v 45 letih skupne države niti v 28 letih od priznanja neodvisnosti.”

Ivan Šokić

 • Miran

  No vsaj golaža niso skuhali iz njih in jih pojedli ane.

  • Franc Šink

   Ti še za pasjo hrano nisi primeren.Uboge živali bi v mukah poginile.

   • Sadako

    Iz Makarovičke bo Lidl skuhal Coshido complete. Na vrečki bo rdeča petokraka zvezda, to bo dsl na police Nemških diskontov. Ustaši v Nemčiji bodo popadali po tleh.

    • Franc Šink

     He he ..

   • Steiermark

    Ampak za mohamedansko in komunistično pa prav gotovo – oni se že sedaj hranijo s takšnimi teleti, kot je miran…

 • Krtača 20

  A ni blo škoda betona?

  • Sadako

   V Nemčiji v Lidlu bodo iz Svetlane Makarovič izdelali Coshido complete z rdečo petokrako zvezdo. Svetlana Makarovič je v svojo oporoko tudi narisala vrečko mačje hrane. Tako, da vsaj stroškov pogreba ne bomo imeli z njo.
   PS.
   Jaz bi bila rada pokopana doma, pod slivo in na njeno vejo, naj obesijo eno pivo.

 • Sadako

  Če bi ustaši vedeli, kaj bodo mohamedanci naredili z Vatikanom, bi Drina vsak dan nosila mudžahedine. Samo toliko, da veste.

 • domovina mili dom

  To je nemogoče. Kaj takega, da so počeli komunisti?

 • Jožef

  Tesilo, zamaskirani, v imenu poštenih Slovencev vas vprašam : povejte nam prosim, ali ste otrok ali vnuk kakega komunističnega klavca. Ne razumem namreč logike, zakaj bi nalov nekega članka želeli polemizirati s ciljem da bi zrelativizirali in zameglili neizbrisne krvave dogodke mednojne in povojne Jugoslavije.
  Če boste in karkoli boste odgovorili, sramujte se vašega pisanja, kajti tako pisanje je sovražno do lastnega ljudstva.

  • rrrrr

   Tako je, Jožef.

  • Valter BraniSlav

   Jaz sem necak Macka in Kardelja
   Boli mene kurac za vse kar se je dogajalo pred mojim rojstvom. Klali so eni in drugi. Levi so zmagali in so lahko klali nekaznovano, zato so klali vec.
   Ze 40 let zivim v ZDA in UK. Tudi ZDA je bazirana na genocidu in suzenjstvu pa vsi desni obozujete Trumpa, ki je sicer tudi meni simpaticen.
   Druzbe ki bi jo vodili dobri angelcki ni.
   Vi zivite v preteklosti ker ste za delo preleni. Vam se ne dela, raje kofetkate in se smilite sami sebi.

 • xtc

  No najbolj grozljivo je to ,da še živeči zločinci in njihovi potomci ter iztirjeni somišljeniki take stvari zagovarjajo in pridigajo,o človekovih pravicah.
  Ljudjem,ki počnejo taka zverinstva NE pritičejo človekove pravice,kot tudi zagovornikom in podpornikom takih zločinov ne.pravico imajo le do poštenega sojenja in poštene kazni in nje izvršitve.
  Je pa kruto ,dejstvo,da se danes največ klanja pripisuje Četnikom in Ustašem,vendar je resnica precej daleč od tega,oboji niso bili v teh rabotah nobeni angeli,vendar pa so začetniki klanja ravno Titovi banditi na Sanđaku,S Črne Gore in v V Bosni,klanje je bilo priljubljeno pri njih predvsem zaradi ustrahovanja prebivalstva in zato,ker jim je primanjkovalo orožja in municije,pa še psihološki efekt je dosegalo,,začetje početja tega grozljivega početja in znašanja so nato hitro prekopirali še ostali udeleženci balkanske morije.
  Da so začetniki klanja bili ravno komunisti,se je še enkrat pokazalo kasneje v letu 91.

  • Striker

   To pa res, ko so enote Naserja Oriča v srbskih vasicah okoli Srebrenice poklale srbsko civilno prebivalstvo. In potem pobegnile po okrilje enot OZN, torej vsaj od leta 1991 je OZN skorumpirana banda, kupljena z arabskim denarjem.

 • Antonius

  O preganjanju med in povojnih morilcev nima smisla, ker nihče več ni živ. Povsem druga zgodba so Oznovci, kasneje preimenovani v Udbo. Gre za letnike ’38-40 in navzgor. Gorenc in Zemljarič pa sodita med *eksplozivne*, ki sta zasvinjana s tujo krvjo.
  Pomembno mi je izpostaviti ravnanje Hrvatov, ki so s postavitvijo spominskega obeležja, morišče spremenili v grob opomina in spomina na tragedijo nedolžnih ljudi.
  V Sloveniji se pa s čiščenjem morišč dogaja še zadnja svinjarija. Na vse pretege se trudijo zabrisati spomin na prek 600 morišč. Barbarin rov ali krimska jama sta morišči zato, ker so nedolžne umorjene na morišču pod zemljo tudi *pospravili*. Spominsko obeležje bi morali postaviti pred vsako morišče, da bi mesto zločina spremenili v grob.
  Dežman je s svojimi prizadevanji vrhunski prevarant. Na kup odlaga stegnenice umorjenih, ker naj bi v njih iskali DNK za ugotavljanje imen žrtev. Z zbiranjem deset tisočih stegnenic v ozadju početega na kup mečejo ostala okostja, da zares ne bo nikoli mogoče ugotoviti imen umorjenih z DNK metodo.
  Vse delajo v smeri, da jim pred Barbarin rov ne bo treba nikoli postavljati spominski kamen in obeležje imen, stotin umorjenih.
  Poznavalci ugotavljanja DNK zapovedano molčijo, da nas Dežman z zbiranjem stegnenic, vleče za nos. Za ugotavljanje DNK je v vsakem primeru najbolj ustrezen zdrav zob neimenovane žrtve.
  Dežman je zgodovinarska baraba, ki zna v javnosti zelo prizadeto in angažirano nastopati, v bistvu pa po celi Sloveniji na kup meče kosti nedolžnih umorjenih in briše iz spomina stotine morišč.

  Pa še malenkost dodajam!
  Ves čas nam dopovedujejo, da naj se nehamo ukvarjati s preteklostjo in se ozremo naprej.
  Vsakdo, ki je kdaj hodil v šolo ve, da je vse znanje, ki so nam ga pripovedovali in razlagali učitelji, s Pitagorovim izrekom vred, zapisano v preteklosti, v zgodovini.
  Enobe in morija takoj po njej je tudi slovenska zgodovina! Zato se morajo šolarji, resnico učiti tudi iz nje.

 • Olga_10

  Kaznovati odgovorne! Z individualno odgovornostjo se začne delati red!

  • primsek

   lustracija : Janša, Gorenak, Tanko, Grims Sluzko, Brezigar, Zorn, Jambrek, vse bivše partijske funkcionarje in boljševike lustrirati

 • primsek

  ko vidim te fotografije, za katere so najvidnejši partijski aparatčiki vedeli in jih prikrivali, me je še bolj sram, da danes, 26 let po osamosvojitvi komunist vodi politično stranko, ki jo je ukradel Pučniku, da je v tujini umrl v žalosti. ta isti komunajzarski psiho zdaj pere denar ,po boljševiško pa mu njegovi nakazujejo, kar je zaradi kontrole izgubil in ponavljajo : što je više kleveta i laži, Psihošipac nam je miliji i draži

  • Caetano

   Prav Janša je zagovarjal Pučnikov predlog lustracije, ki je bil krojen po češkem zgledu, kar je tudi logično, saj sta bila oba disidenta.

   https://www.youtube.com/watch?v=TFFdwxA0C1w

  • tramal

   Si pač zabit srbin ki nima pojma kaj kraca na portalu.

 • Valter BraniSlav

  A so iz njih kuhali golaz? Telecjo obaro?

  • Burek Burecki

   Izdelovali so klobase ter ocvirke…

   • tramal

    Bosanc ,upam da bodo iz tvojih otrok delali klobase,pa da vidim kako se boš smejal.

    • Valter BraniSlav

     Ne no se smejal. Burke bo sel v partizane in preprecil da bi kdo skodil njegovim otrokom.

  • tramal

   A si toliko butast da ne premisliš da lahko kdo tudi iz tvojih otrok dela golaž .Ne vem če bi ti bilo takrat do smeha in bedarij ki prihajajo iz tvojih smrdljivih ust.

   • Valter BraniSlav

    Samo vprasam. Nova kar naprej govori o tem kaj vse so zagresili tisti ki so preprecili da bi koncali v nacisticnih krematorijih.

 • Matija

  pobili v povojnih pobojih, na spomeniku pa letnice 1944

  • Caetano

   Saj poboji so se začeli po Dalmaciji že leta 1944 takoj po ”osvoboditvi” teh krajev. Enako v Beogradu in drugod.

   • Matija

    WW2 se je končala 1945, da bi pa NDH kaj prej kapitulirala in podpisala predajo mi pa ni znano.

    • Caetano

     Že mogoče, samo v osvobojenih krajih pač ni bilo več vojaških spopadov ali kako?! Sicer ne bi bili ”osvobojeni”.

     • Matija

      Ni čisto tako. Oboroženi spopadi so se dogajal še po koncu ww2, ko se npr. posameznik ali skupina ni hotela vdati in predati orožja. Podobnih primerov je bilo v zaledju kolikor hočeš, ko se je posameznik ali skupina pri “osvobajanju” potuhnil, skril orožje, potem pa, ko je šla vojaška osvobodilna formacija mimo in naprej, začel po svoje tolovajit. Za take primere so ponavadi poskrbele enote KNOJ-a, ki so potuhnjence iskale v zaledju.

     • Caetano

      Tukaj imaš en primer kako so komunisti nadaljevali poboje po t.i. osvoboditvi. Članek govori o poboju 72 pilotov kraljevega letalstva, ki so jih pobili novembra 1944 potem, ko so jih najprej pod pretvezo navidezno vključili v NOV.

      https://www.blic.rs/vesti/hronika/kako-su-komunisti-streljali-72-pilota/zyzwh6l

     • Matija

      Ja, tudi kaj takega se je dogajalo. Pač vojna je prasica.

     • Caetano

      Ne toliko vojna, predvsem komunizem.

     • Matija

      A fašizem, nacizem, ustaštvo, četništvo, klerofašizem, belogardizem,…. pa tega niso počeli?
      Mnogo je primerov tudi, ko so zavezniki ujete in razorožene naciste pobil, ko so vidl, kake svinjarije so nacisti počel.

     • Caetano

      Prvi trije da. Zadnji pa le v mali meri, ki nikakor ni primerljiva. V Srbiji npr. so četniki pobili izven boja okoli 3000 ljudi. 2/3 od teh zaradi komunizma, potem še razne člane SS, banatske Nemce, ki so se preoblekli v civiliste in vohunili za pristaši odpora itd. 90% od pobitih je bilo sojenih po vojnih zakonih pred sodiščem. Več od četnikov po celi Srbiji je za primer izvensodno pobila samo ena komunistična enota t.i. partizanski odred v okolici Smederovega. Četniki oz. JvvD so bili vojska in ne politična banda.

     • Matija

      Keri zadnji? Kot zadnje sem naštel zaveznike

 • Jakob Kovač

  Ja pobijali so jih iz dolgega časa,toliko zločinov kot so naredili ustaši na Hrvaškem ni bilo drugod po svetu,potem sledi maščevanje in na koncu današnji nasprotniki NOB -ja delajo partizane za morilce,kvizlinge in ostalo svojat pa mučenike-kdor seje veter žanje vihar!

  • tramal

   A ti si bil pa partizanček na hrvaškem .Veliki lažnivec.

   • Jakob Kovač

    Bral sem knjigo italjanskega oficirja ki je dejal da takega grozodejstva ni mogel prenašati in so Italjani držali nazaj ustaško golazen,ki so imeli mesnice napolnjene s človeškim mesom(dnevnik grofa Ciana)Torej ni čudno da so bili povračilni ukrepi-v teh morijah in pokrševanjih Srbov so sodelovali Hrvaški duhovniki in se tudi udeleževali morij nad prebivalstvom,zato ne gobcaj če ne veš resnice!

  • Hribouc

   V Jasenovcu je Ustašem pomagal JBTito na svoj način.
   Sploh pa je Jasenovac obratoval pod Brozevo komando še krepko po koncu revolucije&vojne.

   Človek , loti se učenja in ne drekaj kar v tri dni kot butasta kura.

   • Jakob Kovač

    Ti že veš ker si bil zraven teslo!

 • Aichmbsi

  Spet še en gostilniški članek. Kako lahko napišete da nič kriv v naslednjem odstavku pa navedete da je on kot še edini ustaš v tisti vasi zagotavljal “mir”.
  Tudi če bi hotel verjeti tem besedam ene stare ustaske bake ne morem mimo tega da je notri 3/4 laži.
  In pa se enkrat. Če bi partizani pobili celoten Zagreb in Dubrovnik se vedno je številka manjša kot pa ustaški Jesenovec.

  • tramal

   Komunajzerski vseved .In koliko je bilo ubitih v jasenovcu?

   • Matija

    Okoli 700.000

    • Hribouc

     Srbijanci in komunisti pišejo = 700.000

     Hrvatje trdijo in pišejo = 70.000

     Resnica na Balkanu je zakopana 10 klafter pod zemljo.

     • Matija

      Glede na poznavanje ustaštva bi rekel, da še krepko preko 700.000

     • Aton

      Malo poglej popise prebivalstva…

 • Valter BraniSlav

  Ne vidim svoje slike?
  Pa vi?

  • cosmosjasnovidec

   Kako jo boš pa videl.če si vedno nalit z šmarnico.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

 • Stiknes

  Ta članek je še en dokaz o sprijenosti in ogabnosti komunizma in Titove enoumne ubijalske in uničevalske politike. Ja res so bili velika zločinska organizacija specializirana za uničevanje in ropanje.
  Vsa zverstva od komunistične drhali so sramota od sramote kjerkoli v bivši Jugoslaviji, še posebno pa v Sloveniji . In tudi vseh tistih ki se še danes skrivajo za to temno platjo zgodovine. Nikoli kaznovani in obsojeni za svoja zverstva?! Pa tudi vsi tudi skrajno dementni?!
  Le naj trpijo svojo umazano vestjo, ker jim ne bo nikoli oproščeno.
  Ja vsi ti dokazi in dokumenti še enkrat več pričajo da so to zločinci, kriminalci, roparji in banditi ki so od druge svetovne vojne obvladovali z nasiljem in enoumjem oblast.
  Si ne zaslužijo niti kančka spoštovanja! In takšni so tudi v njihovi pomladki ki s svojimi bedastimi komentarji serjejo in pljuvajo po vseh ki niso za njihove laži, ropanja in sprenevedanja!!

 • Jože Miklič

  To sem govoril že 3 leta nazaj pa me nihče ni poslušal. Rekel sem, da vam to prikriva Soros (glej : Janez Janša).Soros je pred štirimi leti prišel v Hrvaško na konferenco (ZAKAJ LE????????) On in njegovi sopajdaši so prišli in skrili VSE DOKAZE O VOJNIH ZLOČINIH PARTIZANOV. to je ogabno in sprijeno. kriminalno dejanje. tapravi heroji so bili ustaši pavelića in bela garda ruplja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!