fbpx

Tudi Obama si je umazal roke z elektronskim škandalom Hillary Clinton

Barack Obama (foto: epa).

Škandali zadnje čase močno načenjajo ugled demokratske kandidatke za predsedniško nominacijo Hillary Clinton, tokrat pa se je v mreže njenih lastnih napak in slabosti ujel tudi Barack Obama.

Trenutni ameriški predsednik naj bi si s Clintonovo pred časom, ko je bila ta še državna sekretarka, skrivaj dopisoval prek elektronske pošte, v ta namen pa uporabljal psevdonim. Z namenom prikriti njihovo vsebino naj bi bili dokumenti trajno izbrisani iz računalniškega sistema, še navaja RT.

Pomembni intervjuji
Šlo naj bi za dokumente, dolge skoraj 200 strani, ki naj bi vključevali povzetke intervjujev z njenimi pomočniki, kar se nanaša na škandal povezan z uporabo zasebne elektronske pošte za pošiljanje elektronskih sporočil z oznako “zaupno”.

Obamo razkril FBI
To, da je v elektronski komunikaciji šlo za Obamo, je pozneje razkril FBI. Obama je torej Clintonovi pošiljal sporočila, ki so končala na njenem zasebnem strežniku. Vendar pa Ministrstvo za zunanje zadeve ne namerava objaviti vsebine elektronskih sporočil, ki sta si jih omenjena politika izmenjala. Dokumenti poleg tega vsebujejo tudi zapisnike intervjujev drugih pomočnikov Clintonove.

Popoln izbris elektronskih sporočil
Za popoln izbris elektronskih sporočil z njenega zasebnega strežnika je bil uporabljen BleachBit, katerega namen je predvsem onemogočanje obnovitve izbrisanih datotek. Tako je bilo trajno odstranjenih na tisoče sporočil.

Baje računalniško polpismena
Vir navaja tudi siceršnje težave demokratske kandidatke z uporabo elektronske tehnologije, saj naj bi ji bolj odgovarjala uporaba papirja kot pa novih računalniških tehnologij. Nekateri njeni sodelavci naj bi celo trdili, da “ni znala uporabljati računalnika” in ni poznala gesla svoje elektronske pošte. Tako naj bi pri svojem delu uporabljala predvsem neklasificiran računalnik, četudi bi po službeni dolžnosti morala uporabljati klasificiranega.

Afera za afero, je Clintonova sploh lahko predsednica?
Afera z elektronskimi sporočili pa ni edina težava, ki v zadnjem času krni ugled te demokratske predsedniške kandidatke. Nedavno so se namreč v javnosti pojavile navedbe, da ima Clintonova resne zdravstvene težave. Poleg tega se pojavljajo še informacije o skrivnostnih umorih, domnevno povezanih z njo in njenim možem. Šlo naj bi za 46 njunih nekdanjih sodelavcev, ki so razpolagali z zaupnimi podatki. Ob tem se pojavlja vprašanje – ali je za svojo predsedniško kandidaturo sploh primerna?

Domen Mezeg