fbpx

Tudi v sosednji Italiji pričeli veljati strožji protikoronski ukrepi ob rekordnem številu dnevnih okužb s covidom-19

Foto: EPA

Italija, ki ima rekordne okužbe s covidom-19, uvaja strožje ukrepe po celotni državi. V soboto so se namreč številke na novo okuženih oseb v enem dnevu povzpele na 20 tisoč. Za primerjavo, sredi marca so v Italiji imeli dnevno okoli 30 tisoč pozitivnih oziroma obolelih s covidom-19.

Italijanski premier Giuseppe Conte je v nedeljo napovedal strožje ukrepe, po tem ko so v državi zabeležili rekordno število okužb. Proti omejitvi gibanja, so ponekod v državi, predvsem v Neaplju, potekali tudi protesti. V okviru novih pravil, se tako zapirajo fitnesi, kinematografi, gledališča in bazeni, restavracije in lokali pa bodo po novem morali nehati obratovati ob 18. uri. Priporočeno je tudi, da ljudje ne zapuščajo svojih domačih okrožij. Conte je obenem zagotovil tudi podporo gospodarskim panogam, prizadetim v tej krizi, poudaril pa je, da bodo prihodnji tedni težka preizkušnja, na katero morajo biti dobro pripravljeni.

Razmere vse bolj kažejo na zaostrovanje režima tudi na mejah med Slovenijo in Italijo, ki zaenkrat sicer še ostaja enak. Primorski dnevnik je pred dnevi poročal, da se vladi Giuseppeja Conteja in Janeza Janše strinjata, da je treba omogočiti čim večjo pretočnost za čezmejne delavce, izvajalce prevoznih storitev, učence, študente ali osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih razlogov in še nekatere druge izjeme, po drugi strani pa velja tudi dogovor, da se ob poslabšanju epidemiološke slike ukrepa tudi z omejitvami prehoda državnih mej.

Sara Bertoncelj