Turčija Grčiji zagrozila z vojno: Najava širitve teritorialnih voda je dejanje, ki izziva vojno

Slika je simbolična (Foto: epa)

“Možna grška širitev teritorialnih voda vzdolž morske meje s Turčijo bo veljala za izgovor za vojno,” je v soboto dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Grki tako ne bi smeli širiti svojih teritorialnih voda v Egejskem morju iz šestih na 12 navtičnih milj, je opozoril Cavusoglu. Egejsko morje predstavlja mejo med obema državama, njegova širitev s strani Grčije pa bi za Turke pomenila vojno napoved.

“Grki ne smejo širiti svojih teritorialnih voda v Egejskem morju na dvanajst navtičnih milj,” je dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. “To bi bil razlog za vojno, casus belli,” je še povedal Cavusoglu, ki se je sklical na deklaracijo turškega parlamenta iz leta 1995, poroča Jutarnji list.

Tako Turčija kot Grčija imata šest kilometrov teritorialnega morja v Egejskem morju, kjer se ob turški obali nahaja veliko število grških otokov. Sosednji članici Nata se v zadnjih dneh prepirata glede načrtov Turčije za raziskovanje vzhodno-sredozemskega morskega dna, ki naj bi bilo bogato z nafto in plinom.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu (Foto: epa)

Turško opozorilo je prispelo, potem ko je grški premier Kiriakos Mitsotakis prejšnji teden napovedal, da se bodo grške teritorialne vode na zahodni strani, ki so obrnjene proti Italiji, razširile s šestih na dvanajst milj. Mitsotakis je tudi dejal, da lahko Grčija svoje teritorialne vode razširi na druga območja.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis (Foto: epa)

“Ni odvisno od nas, če bodo razširili svoje teritorialno morje v Jonsko morje /…/ vendar je naš položaj okoli Egejskega morja povsem jasen,” je še dejal Cavusoglu.

Sara Kovač