Turčiji tri milijarde evrov evropskega denarja, od tega več kot 5 milijonov slovenskega

Foto: epa

Države članice EU so danes sklenile dogovor, kako bodo Turčiji namenile tri milijarde evrov, da bi v zameno pomagala zmanjšati migrantski tok v Evropo. Od te vsote bo več kot 5 milijonov morala primakniti tudi Slovenija.

Milijarda evrov bo prišla iz proračuna EU, preostali dve milijardi pa od držav članic, od tega 5,2 milijona iz Slovenije. V skladu s konec novembra doseženim dogovorom med EU in Turčijo bodo te tri dodatne milijarde evrov namenjene oskrbi migrantov v Turčiji, kar bi pomagalo zaustaviti migrantski val v smeri EU. Denar naj bi bil v prvi vrsti namenjen hrani, zdravstveni oskrbi in šolanju, poroča STA.

Unija računa, da bo Turčija v zameno za ta denar občutno zmanjšala prihajanje beguncev in migrantov v Evropo. Med drugim se EU nadeja, da bo Turčija ukrepala proti tihotapcem ljudi in izpeljala projekte, ki bi migrantom ponudili boljšo prihodnost v sami Turčiji.

Največji delež pade na Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo
Iz Bruslja so sporočili, da bo od celotnega zneska eno milijardo prispevala Evropska komisija iz proračuna EU, preostali dve milijardi pa države članice. Delež prispevka se bo med državami delil glede na delež države v bruto nacionalnem dohodku (BND) celotne povezave. Daleč največ, 427,5 milijona evrov, bo plačala Nemčija, sledi ji Velika Britanija s sto milijonov evrov manj, na tretjem mestu je s približno 300 milijoni Francija. Slovenija bo prispevala 5,2 milijona evrov.

Italijanski premier Renzi ostro nasprotoval, a na koncu popustil
Pri dogovarjanju glede finančne injekcije Turčiji naj bi se zapletlo zaradi nasprotovanja italijanskega premierja Mattea Renzija. Ta je vztrajal, da unija vse tri milijarde črpa iz evropskega proračuna, ne pa da se prispevki delijo na vse države. V ozadju njegovih zadev pa naj bi bile zahteve Rima po prožnosti pri ocenjevanju njihovih javnih financ. Kljub vsemu je Remzi danes pod pritiski Unije popustil.

V Evropski komisiji so današnji dogovor držav članic nemudoma pozdravili in spomnili, da se je delež, ki bo šel iz proračuna EU, povečal s sprva predvidenih 500 milijonov na milijardo evrov. Kot so zapisali, bo lahko EU sedaj Turčiji “hitro” izplačala obljubljena finančna sredstva.
.

A. D., STA