Turki proti zakonu, ki prepoveduje nasilje nad ženskami: Moški morajo imeti oblast nad ženskami, če je ne bodo imeli, jim bo to uničilo družino!?!

Foto: iStock

V muslimanski Turčiji, kjer je nasilje nad ženskami, tako kot v drugih muslimanskih državah, nekaj vsakdanjega, je veliko kritik sprožil zakon o boju proti nasilju nad ženskami. Številni se namreč pritožujejo, da je glavni namen omenjenega zakona uničiti družino. 

Striktno nasprotovanje zakonu o boju proti nasilju nad ženskami v muslimanski Turčiji po poročanju spletnega portala Jihad Watch ni nobeno presenečenje. Koran namreč uči, da so moški boljši od žensk. Moškim je po Koranu dovoljeno celo fizično nasilje nad ženskami v primeru njihove neposlušnosti. “Moški imajo oblast nad ženskami, ker jih je Alah določil za nadrejene,” med drugim piše v muslimanski “sveti” knjigi.

Kampanjo proti zakonu o boju proti nasilju nad ženskami so sprožili turški islamisti. Ti trdijo, da je glavni namen zakona uničiti družino ter spodbujati organizacije LGBT. Omenjeno ne preseneča, saj zakon nikakor ni v skladu z muslimanskim prepričanjem, da je moški več vreden od ženske. To, za kako občutljivo temo gre, sicer dokazuje tudi dejstvo, da je razprava, povezana z omenjenim zakonom, razcep povzročila celo v gibanju turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Kritik je bila tako med drugim deležna celo konservativna ženska organizacija, ki jo je ustanovila njegova hči.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: epa)

Pripravo zakona o boju proti nasilju nad ženskami spodbudil primer Opuz
Pot do uveljavitve omenjenega zakona je bila sicer v Turčiji zelo dolga, nanaša pa se na zgodbo Nahide Opuz, ki je bila zlorabljena po tem, ko se je leta 1995 poročila. Njen mož je namreč nad njo izvajal fizično nasilje, med drugim jo je celo poskušal povoziti s svojim avtomobilom. Policija je njene obtožbe večkrat zanemarila, zaradi česar je mož ostal na prostosti vse do leta 2002, ko je ustrelil njeno mamo. Omenjeni primer je Turčijo pripeljal na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer je bila leta 2009 obsojena, ker Opuzove ni zaščitila. Sodba v primeru Opuz je bila podlaga za konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami ter nasilju v družini. Uredba, ki je bila leta 2011 podpisana v Carigradu, podpisnike zavezuje, da se borijo proti diskriminaciji na podlagi spola, spolne usmerjenosti in spolne identitete ter da sprejmejo previdnostne ukrepe proti nasilju v družini. Turčija je bila prva, ki je leta 2012 ratificirala omenjeno konvencijo. Primer Opuz pa je privedel tudi do ustanovitve turškega ministrstva za družino in socialno politiko, ki je sodelovalo pri pripravi zakona iz leta 2012, katerega cilj je zaščititi ženske in otroke, ki so žrtve nasilja. Nasprotovanje omenjenemu zakonu se je v Turčiji okrepilo zlasti v zadnjem času, ko je usmeritev te države postala bolj protizahodna.

Rajko Golob

 • xtc

  Kmalu bo podobno kampanijo zagnal tudi Xarxchi saj veste one njegove zakone;”Baba je žaba ,žaba pa ni človek”,in “Babo ni za okol vlačt sodi za šporhert” in “Onega Baba je kot motorka,četudi nima zob ropota(torej četudi ji izbiješ zobe(nasilje) še kar ropota-no verjetno jo je treba še s krepelcem,da ne ropota več)

 • samsara

  ““Moški imajo oblast nad ženskami, ker jih je Alah določil za nadrejene,” med drugim piše v muslimanski “sveti” knjigi.”

  Prepričan sem, da bo temu zaploskala naša bruseljska falotka, družno z njenimi levimi in globalnimi € tovarišicami. Prav tako tudi domače tovarišice iz visoke in nižje politike. Pa nevladne, moškim podložne naprednjakinje prav tako.
  Če ne, so lahko bodisi shizofrene bolnice, morda psihopatke ali pa primerki materializirane bsolutne hinavščine, pohlepa in zahrbtnosti.

 • terminalar

  Sam sicer nisem pristaš islamske ideologije oz. miselnosti, ampak zadeva sploh ni daleč od resnice.
  Dnevno poslušamo, kako se Evropa stara.
  Zakaj se stara? Ker ni otrok.
  Zakaj ni otrok? Ker ženske ne rojevajo.
  Zakaj ne rojevajo? Ker jih ne zanima družinsko življenje.
  Kaj jih zanima? Emancipacija, kariera, uveljavitev v družbi, hedonizem…
  Zakaj že Evropa uvaža migrante???

  • bojan

   ženske niso sužnji … rodnost gor ali do … na zemlji ne sme bit nihče podložen poniževan zatrt ali pa suženj, tako da se ne strinjam s tabo .. da je to kakšna božja želja sploh ni res … bog je dal vsakemu svobodno voljo

   • Gardon Game

    bog SAMO kaznuje… si sploh bral sveto pismo?!

  • if

   Imate prav.
   Brez soglasja med moškim in ženskim potencilalom družbe, pripadajoča kultura umre, nadomesti jo družba, ki ima večjo vitalnost.

 • Mihilus

  Prav imajo. Feminizem je največji rak moderne družbe. Mnogo večji od multikultija.

 • sodnikisozločinci

  “Kampanjo proti zakonu o boju proti nasilju nad ženskami so sprožili turški islamisti. Ti trdijo, da je glavni namen zakona uničiti družino ter spodbujati organizacije LGBT.”

  To je res. Vidimo po Evropi. To je začetek moralnega razkroja družbe. Imajo prav.

 • tretjerazredni

  Kaj je Alah mislil točno s tem, da naj bi bila ženska manj vredna.od moškega, a to je neko naravno pravo ali kaj, ker v islamu je vse organsko pogojeno in praktično.
  V redu, mogoče so ženske šibkejše in bolj zahrbtne, ampak so še vedno boljše kot jagenjček. Lahko bi rekli, da so ženske potem drugo mesto, takoj za moškim, kar sploh ni tako slabo.
  Zakaj potem žendke ne smejo zganjati avtoritete nad ostalimi manjvrednimi bitji, lahko bi terorizirale vsaj psa ali mačko, mogoče tudi zlato ribico, ki čez tri sekunde itak pozabi kaj se ji je slabega zgodilo, če slučajno preživi. Celo agendo bi morali turki obrniti drugače, namesto da moški vedno prepričujejo ženske kako so zanič, naj jih raje opogumijo za oblast nad nižjimi od njih. Mene ne bi nič motilo, če bi sredi Instambula videl kakšno sveto kravo, zavito v zaveso, ki bi ji gofljo in roge prekrival kuhinjski prt.

 • Nšo-či

  Kako naj ženska ohrani ogenj v očeh in spoštuje moškega , če ni njegovo srce?

  • Basileus

   Ko ji kupi novega bmw serija 1.
   Takrat zažariš tudi med nogami, skvo.

 • bojan

  turki so bedaki

 • Zoran Šuštar

  Ta zakon je brez nadaljnega diskriminatoren, saj ščiti samo ženske in otroke (pravi

  katerega cilj je zaščititi ženske in otroke, ki so žrtve nasilja). Moralo bi pisati “katerega cilj je zaščiti vse družinske člane ki so žrtev nasilja”.

  ; aja z moškimi pa lahko delajo kar hočejo, oni ne morejo biti žrtev nasilja v nobenem primeru.
  Problem je v tem, da se meja med feminizmom, LGBT in enakopravnostjo žensk vedno bolj “krči”.

 • Olga101

  Vse levičarke, ki uvažajo muslimane, poslat v Turčijo!

 • Basileus

  V Turčiji so desci v Evropi copatkoti.

 • Den456

  Evo to so pravi partnerji za Fajonko, Tomićko, Carlovo, Makarovićko in ostale levajzarke.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!