Turška banka v ZDA obtožena pranja iranskega denarja

(vir: twitter)

Potem ko je turški predsednik Erdogan prezrl svarila ameriškega predsednika Trumpa in ni ustavil invazije v Sirijo, je Trump začel uresničevati svojo grožnjo, da bo Turčijo ekonomsko uničil. Začelo se je z ekonomskimi sankcijami, nadaljuje pa se s tožbo ameriškega tožilstva proti banki v turški lasti, ki je prala iranski denar. Turška lira je od začetka invazije v Siriji izgubila 4,5 odstotka svoje vrednosti, vrednost delnic banke Turkiye Halk Bankasi AS pa je padla za 7,4 odstotka od napovedi tožbe.

“Načrte za Halkbankovo sistematično sodelovanje v nezakonitem prenosu milijard dolarjev iranskega denarja od nafte so izdelali višji bančni uslužbenci in so za njihovo izvršitev odgovorni,” je po pisanju Bloomberga povedal ameriški tožilec Geoffrey Berman v New Yorku.

Tožilstvo v New Yorku je postopek proti turški banki sprožilo v torek, 15. oktobra 2019. V obtožnici turško banko Halkbank, ki je v državni lasti, dolžijo kršenja prepovedi o dostopu Irana k ameriškim finančnim sistemom ter zarote, v katero so vpleteni visoki vladni predstavniki iz Irana in Turčije.

Trump izpolnjuje obljube
“Banka Halkbank se bo morala zaradi svojega delovanja zagovarjati pred ameriškim sodiščem,” je sporočil Berman. Čeprav se je tožba pripravljala več let, pa naj bi se nekateri bali, da bi se na pregon turške banke gledalo kot na politični napad ZDA na Turčijo zaradi invazije turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Siriji.

V primeru s turškim pranjem iranskega denarja sta bila že leta 2017 spoznana za kriva dva izvršna direktorja omenjene banke. Primer pa je bil od takrat v mirovanju, ker naj bi se tožilstvo z banko pogajalo o višini denarne kazni, ki naj bi jo banka plačala.

Zdi se, da grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo poskrbel za ekonomsko uničenje Turčije, če Erdogan ne preneha z napadi na Kurde v Siriji, le niso bile brezzobe.

Namreč, turška lira je od najave tožbe izgubila odstotek svoje vrednosti, odkar se je začela invazija na Sirijo, pa je to že 4,5-odstoten padec vrednosti. Ravno tako je za 7,4 odstotka strmoglavila vrednost delnic turške banke Turkiye Halk Bankasi AS.

Ivan Šokić