Turška pilota, ki sta sestrelila rusko vojaško letalo, sta priprta zaradi sodelovanja pri puču

Turški F-16 (foto: epa)

Turška pilota, ki sta novembra lani sestrelila rusko vojaško letalo na mejnem območju med Turčijo in Sirijo, sta priprta zaradi domnevne vpletenosti v spodleteli vojaški udar 15. julija in ne zaradi sestrelitve letala, je danes povedal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Minister sicer ni povedal, kdaj so ju priprli. Mediji so že nekaj dni po neuspelem vojaškem udaru poročali, da so ju prijeli. Cavusoglu je to novico sporočil dan po tem, ko sta se prvič po novembrskem incidentu v torek v Sankt Peterburgu sestala turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin.

Zaradi sestrelitve letala so se odnosi med Rusijo in Turčijo poslabšali, začeli pa so se izboljševati šele po tem, ko se je Erdogan junija letos Moskvi opravičil.

Aretacije Gülemovih domnevnih privržencev se nadaljujejo
Iz Turčije tudi poročajo, da je policija danes v več provincah aretirala skupno 112 poslovnežev, domnevno povezanih s klerikom Fetullahom Gülenom, ki po mnenju Ankare stoji za spodletelim vojaškim udarom.

Gre za najnovejše v vrsti aretacij po puču. Od poskusa vojaškega udara so oblasti odpustile ali priprle več deset tisoč ljudi iz vojske, pravosodja, javnih služb in izobraževanja zaradi suma povezanosti z gibanjem Gülena, ki vpletenost v puč zanika. Skupno so turške oblasti pridržale že več kot 16.000 ljudi, odpustili so 60.000 zaposlenih v javnem sektorju, 21.000 učiteljev pa je bilo ob licenco.

M. P., STA