fbpx

Turški “sultan” Erdogan znova predstavlja grožnjo Evropi: tokrat je v Libiji zasedel strateško pomembno vojaško bazo!

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. (Foto: epa)

Evropi pretijo nove grožnje na področju migracij in varnosti. Turčija je namreč zasedla večjo vojaško bazo v Libiji, ki je izrednega strateškega pomena, predvsem zato, ker je iz nje mogoče nadzirati obsežno območje na tromeji med Libijo, Alžirijo in Tunizijo, pa tudi sredozemsko obalo med Misrato in Tunizijo. Turčija pa že leta predstavlja resno varnostno grožnjo Evropi. Marca se je namreč diktator Erdogan že odločil, da bo Staro celino zalil z novim valom migrantov. Po večini gre za moške, ki so pripravljeni na boj. 

Turške oborožene sile prav v teh dneh izvajajo naskok na večjo strateško vojaško letalsko oporišče, in sicer na območju zahodne Libije, kar lahko Evropi prinese nove grožnje na področju migracij in varnosti. Gre za prvo tovrstno bazo, ki ne leži ob morski obali in jo nadzira Ankara, s čimer lahko pričakujemo še dodatno destabilizacijo južnega dela Sredozemlja. Gre za vojaško bazo al-Watiya, ki je od Tunizije oddaljena zgolj 25 kilometrov in leži 125 kilometrov severozahodno od prestolnice Tripoli. Ime je dobila po arabskem generalu Uqba ibn Nafiju, ki je v 7. stoletju zavzel severno Afriko, poroča Voice of Europe.

Čete generala Khalifa Haftarja, ki še vedno nadzirajo pretežni del libijskega državnega ozemlja in so neko obdobje tudi nadzirale že omenjeno vojaško bazo, vendar pa so se bile prisiljene umakniti, vsi nadaljnji poskusi Haftarja, ki ga sicer podpira Rusija, da bi si izgubljeno bazo znova pridobil, pa so se v zadnjih mesecih izjalovili. Turško vojsko so v državo sicer povabile lokalne oblasti v prestolnici, Turki pa se še kako dobro zavedajo logistične in strateške pomembnosti že omenjene baze. Sicer gre za dobro utrjeno vojaško bazo s svojo bencinsko črpalko, skladiščem orožja, hangarji, dvema vzletno-pristajalnima stezama, bivanjsko četrtjo za osebje, predvsem pa lahko sprejme do sedem tisoč pripadnikov oboroženih sil. Iz že omenjene baze je možno nadzirati obsežno obmejno območje med Libijo, Tunizijo, Alžirijo in sredozemsko obalo med Misrato in Tunizijo.

Foto: epa

Evropi sicer že od začetka leta grozi največji migrantski val po letu 2015, ko je tudi slovensko državno mejo ilegalno prečkalo več kot pol milijona ilegalcev. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč že pred meseci sporočil, da so migrantom v Turčiji “odprli vrata” za pot proti Evropi, ker da država ne zmore več pritiska prihodov novih prišlekov iz Sirije. Grške oblasti so poleg tega objavile šokantne video posnetke nočnega vida, ki prikazuje turško taktično oklepno vozilo, ki je uničuje ograjo na grško-turški meji z namenom, da bi omogočilo prehod migrantskim vsiljivcem, ki si prizadevajo za nezakonit vstop v Grčijo. Večina migrantov je na boj pripravljenih moških.

Podporniki turške vojske, slika je simbolična (Foto: epa)

Jani Kos