fbpx

Twitter je antisemitizmu dal zeleno luč!

Foto: iStock

Eno izmed največjih podjetij na svetu se trenutno srečuje z mnogimi obtožbami glede pomanjkanja interesa nad sovražnimi objavami. Twitter, ki dovoljuje antisemitistične objave, namreč ne razume razlike med svobodo govora in sovražnim govorom, velikokrat pa delajo razlike, ko gre za proti islamske tekste ali objave naperjene proti homoseksualcem.

En izmed mnogih žaljivih tvitov na družbenem omrežju Twitter je bil namreč, da je “absolutno nagnusno, da je severni London poln Židov“. Twitter pa zlobnega tvita na zahtevo vodje lokalne skupnosti ni želel izbrisati, saj po njihovem mnenju ne gre za kršenje pravil v povezavi z zlorabo.

“Podjetje večkrat dovoljuje žaljive objave”
Daily Mail poroča, da je prvotno objavo videl Shulem Stern, ki je po 30 minutah glede antisemitske objave o tem poročal upravljavcem Twitterja, vendar je bil zelo razočaran nad njihovim odzivom, ki se je glasil, da tvita ne bodo odstranili, saj ni bilo nobene kršitve glede zlorab. Stern je v razočaranju nad družbo za Mail Online povedal, da Twitter nima nobenega interesa za moderiranje tovrstnih vsebin in da podjetje večkrat dovoljuje žaljive ter ustrahujoče zapise.

Foto: youtube

Nad Twitterjem pa so razočarani tudi v Veliki Britaniji, kjer je skupina proti antisemitizmu obtožila družbo, da dovolijo sovražni govor in imajo pomanjkanje nadzora. Tudi ukrajinski politik John Mann se je pridružil mnenju in dodal, da je Twitterjeva odločitev pokazala, da nimajo absolutno nobenega interesa za preprečevanje sovražnega govora.

Protest #HEYTWITTER
Ogorčenje med ljudmi pa se je dodatno dvignilo, ko je Shahak Shapira, znani židovski komik, v znak razočaranja ustvaril videoposnetek, kjer je poudaril svoj protest, imenovan #HEYTWITTER in tako opozoril na neukrepanje družbenih medijskih velikanov pri reševanju spletnega sovraštva. V posnetku trdi, da je letos poročal o skoraj 300 občutljivih tvitih, izbrisali pa so jih le 80 odstotkov. V spodnjem videoposnetku je prikazano, kako so tvite, katerih družba ni imela interesa izbrisati, naslikali pred vstopom v podjetje. Nekateri izmed njih so se glasili “judovski prašiči,” “skupaj zaplinimo nekaj Judov” in tudi “Geji v Auschwitz.”

D. Š.