fbpx

Tako je nekdanje vodstvo Twitterja mimo svojih pravil ukinilo Trumpov račun, pustilo pa genocidne ajatole

Vir: epa

Novo vodstvo Twitterja nadaljuje z javnimi objavami, ki razkrivajo obseg kompromitiranosti socialnega medija. Tokratna, že peta javna objava internih komunikacij odločevalcev razkriva podrobnosti dokončnega suspenza nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Komunikacija razkriva, da so na tiste, ki so naposled odločili, velik pritisk vršili kar sami zaposleni, predvsem pa dvojna merila, ki so botrovala izbrisu. Trumpa so namreč suspendirali, ker naj bi pošiljal “kodirana sporočila”, ko je svoje volivce označil kot velike patriote, voditeljem držav, ki so neposredno grozili z nasiljem, pa so le izbrisali objave ali še tega ne. 

Obseg cenzure in potek dogodkov, ki so naposled pripeljali do suspenza Twitterjevega računa nekdanjega predsednika ZDA, je razkrila raziskovalna novinarka Bari Weiss. Spletna nit na Twitterju se začne z dejstvom, da je imel Trump 8. januarja zjutraj samo še eno možnost pred izbrisom, nato sta ga dve naslednji objavi naposled stali “twitteraške svobode.” Prva objava se je glasila: “75 milijonov velikih ameriških patriotov, ki so glasovali zame, AMERICA FIRST (Amerika na prvem mestu), in da naredijo AMERIKO SPET VELIKO, bodo imeli perspektivo. Ne bodo nespoštovani, z njimi se ne bo ravnalo krivično!“. Druga objava je bila še bolj neškodljiva: “Vsem tistim, ki se sprašujejo, inavguracije 20. januarja se ne bom udeležil.”

Twitterjevemu vodstvu so te, v bistvu povsem legitimne izjave, zadoščale, da so mu račun suspendirali, a ne brez notranjih trenj. Denimo eden izmed uslužbencev kitajske narodnosti je opozoril, kako zelo lahko cenzura popači javno debato. Njegov pomislek je eden od uslužbencev Twitterja hitro zatrl, da je potrebno razlikovati med cenzuro, ki jo izvaja vlada, in cenzuro vlade, česar so se hoteli lotiti na Twitterju. Glasovi, ki so bili kritični do suspenza, so bili sicer v manjšini, poroča Weissova.

Ostali zaposleni so se začeli samoorganizirati z edinim ciljem, da bi vodstvo družbe, tedaj sta to bila Jack Dorseya in vodja pravne službe Vijayo Gadde, prisilili v dokončni suspenz. “Moramo narediti pravo potezo in suspendirati ta račun,” je v internem komunikacijskem orodju Slack dejal eden od zaposlenih, drugi je pripomnil, da je “samoumevno, da bo (Trump op. a.) skušal pozvati svoje pristaše k nezakonitemu vedenju, ne da bi prekršil kakršna koli pravila.” Vijaya Gadde sicer ni potrebovala nobenih dodatnih spodbud. V komunikacijskem kanalu družbe se je namreč spraševala, ali nemara Trump pošilja “kodirana” sporočila svojim privržencem, potem ko so številni uslužbenci izpostavili, da zgoraj omenjene izjave na noben način ne kršijo njihovih pravil.

Kako daleč od resničnosti so bile razprave Twitterjevih uslužbencev, pričajo njihova pretekla dejanja. Medtem ko so v Trumpovih sporočilih iskali skrivna sporočila, so v preteklosti svetovni voditelji objavljali neposredne grožnje z nasiljem, njihovi računi pa so ostali nedotaknjeni. Na primer, ko je iranski ajatola objavil, da je “Izrael maligni tumor v vzhodnoazijski regiji, ki ga je potrebno odstraniti in izkoreniniti, kar je možno in se bo zgodilo”, Twitter izjave ni pobrisal niti ni suspendiral ajatolinega računa. Ko je nekdanji malezijski predsednik vlade dejal, da je pravica muslimanov, da ubijejo “milijone Francozov”, je Twitter izjavo pobrisal, ni pa suspendiral računa.

Twitter postane “arbiter resnice”
Twitter je Trumpov račun suspendiral okrog 15. ure, med zaposlenimi pa je nemudoma završalo od navdušenja. Eden izmed uslužbencev je v internem komunikacijske kanalu zapisal, da mu Twitterjeva dolgoletna politika, da ni razsojal o resničnosti uporabnikov, nikoli ni pretirano ugajala. Tedanji COO (Chief operating officer, nekakšen pomočnik direktorja, CEO-ja) pa je dejal, da bo moral Twitter v prihodnje razmisliti o tem, kakšne bodo posledice ukinitve Trumpovega računa, saj se je “centralno moderiranje vsebine približalo točki zloma”.

Zgrožena svetovna javnost
Kakšni bodo odmevi v svetovni javnosti, so na Twitterju izvedeli prav kmalu. Suspendiranje Trumpovega računa je zunaj Twitterjevega mnenjskega oblaka požel veliko zgražanja. Tudi v najvišjih političnih krogih, med tistimi, ki se z ameriškim predsednikom niso vselej strinjali. Francoski predsednik Emmanuel Macron je denimo dejal: “Nočem živeti v demokraciji, v kateri ključne odločitve sprejemajo privatni igralci. Hočem, da se te sprejemajo po zakonu, ki jih sprejemajo izvoljeni predstavniki, regulaciji, o kateri demokratično razpravljajo demokratično izvoljeni voditelji.” Nekdanja nemška predsednica Angela Merkel je bila podobnega mnenja. Njen javni govorec je povedal, da Trumpov suspenz “problematičen” in da je svoboda mnenja “elementarna razsežnost”.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk (Foto: Twitter)

Cenzura v politične namene
Iz zgornjih zapisov je v kontekstu predhodnih razkritij jasno, da je vodstvo družbe ravnalo mimo lastnih pravil, mimo zakonodaje ter iz povsem političnih vzgibov. Predhodna razkritja so na primer razkrila, da so prejemali naročila, katere objave in račune izbrisati neposredno iz demokratske stranke, da so nekatere konservativne račune namenoma utišali, tako da so jim zmanjšali doseg ali število sledilcev in tudi, da so nekatere zgodbe, ki bi demokratskemu predsedniku Joeju Bidnu škodile, kot je tista o računalniškem prenosniku njegovega sina, namenoma utišali. Vseh teh razkritij seveda ne bi bilo, če ne bi Twitterja kupil milijarder Elon Musk, ki za svoje dejanja že plačuje ceno. Doletela ga je parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo obravnavala eno izmed njegovih družb Starlink.

Gal Kovač