fbpx

Twitter vojna: Erdogan proti Netanjahuju! Eden je “rasistični tiran”, drugi “diktator, v čigar zaporih tičijo novinarji in sodniki”

(vir: twitter)

Besedni boj med turškim predsednikom Erdoganom in izraelskim premierjem Netanjahujem ni nič novega. Novi spor se je vnel potem, ko je Netanjahu v začetku tega tedna Izrael označil samo za državo Judov, kar je v skladu z izraelsko ustavo.

“Pozdravljen, Netanjahu. Obnašaj se. Ti si tiran. Ti si tiran, ki pobija sedemletne palestinske otroke,” je v enem od svojih govorov povedal turški diktator Recep Erdogan in s tem oživel spor z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Ni trajalo dolgo, ko mu je Netanjahu vrnil z enako mero. “Turški diktator Erdogan napada izraelsko demokracijo, medtem ko turški novinarji in sodniki polnijo njegove zapore. Kakšna šala!” je bil oster izraelski premier.

Pri tem je turškega diktatorja predstavljal kar njegov tiskovni predstavnik Ibrahim Kalin. Muslimane na splošno moti, da je Netanjahu v času intenzivne predčasne volilne kampanje začel Izrael označevati za judovsko državo.

Zdi se jim, da s tem diskriminira muslimane. Kar pa po trditvah Netanjahuja ne drži. “V Izraelu ni nihče drugorazreden državljan. Izrael je demokracija, v kateri Izraelci, vključno s skoraj dva milijona arabskih državljanov, uživajo enake individualne pravice.”

“Po izreku rasističnih izjav do Arabcev in muslimanov je Netanjahu napadel predsednika Erdogana, saj ga je on razkril. Država apartheida, ki jo vodi, okupira palestinska območja, pobija ženske in otroke ter zapira Palestince na njihovi zemlji. Laži in pritiski ne bodo skrili vaših zločinov,” se je odzval Kalin.

“Erdogan, diktator, ki je poslal na deset tisoče političnih nasprotnikov v zapor, zagrešil genocid nad Kurdi in okupiral Severni Ciper, pridiga meni, Izraelu in izraelskim obrambnim silam o demokraciji in etiki v vojni. Kakšna šala,” ni ostal dolžan Netanjahu.

Turčija in Izrael imata sicer že dlje časa napete odnose, saj je Erdogan glasen kritik izraelske politike, predvsem zaradi odnosa do Palestincev. Spor, ki ga je tokrat zanetil izraelski kulturni minister Miri Regev, je hitro presegel vse meje.

Netanjahu vodi strogo projudovsko politiko, pred volitvami pa se sooča s kritikami, da namenoma demonizira izraelske Arabce, ki predstavljajo okoli 17 odstotkov prebivalcev Izraela, da bi si tako okrepil podporo med volivci.

Ivan Šokić