Ukrajina bo proizvajala švedska bojna vozila

Švedsko bojno pehotno vozilo CV90 (Foto: Wikimedijina zbirka)

Ukrajinci so s Švedi uskladili, da bodo bojna pehotna vozila CV90 proizvajali v Ukrajini. Prav tako se zanimajo za nakup švedskih bojnih letal Gripen. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so s Švedsko uskladili produkcijo švedskih bojnih pehotnih vozil CV90 v Ukrajini. Zelenski je novico sporočil po srečanju s tamkajšnjim predsednikom vlade Ulfem Kristerssonem v njegovi poletni rezidenci v kraju Harpsund, ki je od Stockholma oddaljena 120 kilometrov. Ukrajinski premier je ob tem še dejal, da se bodo maksimalno potrudili, da bi bila prva vozila CV90 čimprej proizvedena, poroča Polska Agencja Prasowa.

Pred tem je 50 tovrstnih vozil Švedska poslala v Ukrajino. Zelenski je poudaril, da gre za močna vozila, njihovi vojaki pa so zanje hvaležni, saj jim omogočajo napredovanje in rešujejo življenja. Politični vodji obeh držav sta na Švedskem podpisali sporazum o tesnejšem sodelovanju na področju proizvodnje vojaške opreme in urjenja vojakov. Zelenski meni, da je tovrstno sodelovanje pomembno za dolgoročno odvračanje Rusije od ukrajinskega ozemlja. Državnika pa sta spregovorila tudi o možnosti nakupa švedskih lovcev Gripen.

Švedski lovec JAS-39 Gripen (Foto: Wikimedijina zbirka)

Švedska vlada je že spomladi dala dovoljenje za poskusne lete ukrajinskih pilotov, vendar pa tedaj ni sprejela odločitve glede pošiljke tovrstnih letal Ukrajini. Je pa ukrajinski premier sporočil, da je o tem govoril s švedskim kolegom. Ukrajinci bi radi okrepili svojo zračno obrambo, saj jim primanjkuje sodobnih lovcev. Zelenski se je srečal tudi s šefom parlamenta Andreasom Norlenom, vrhovnim poveljnikom oboroženih sil, generalom Micaelom Bydenem, pa tudi nekaterimi vidnimi politiki. Načrtovan je tudi sprejem pri kralju Karolu XVI Gustavu.

Domen Mezeg