Ukrajina: Generalštab potrjuje osvoboditev Andrijevke v regiji Doneck

Foto: EPA

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je ponovno zavzela vas Andrijivka v bližini mesta Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Delne uspehe naj bi dosegla tudi na območju bližnje vasi Kliščivke, ruskim silam pa naj bi med spopadi zadala precejšnje izgube, poroča Kyiv Post. Andrijivka je približno 14 kilometrov južno od Bakhmuta, z ocenjenim predvojnim prebivalstvom manj kot 100 ljudi.

Ruske sile so utrpele “znatne” izgube in izgube opreme, je ukrajinski generalštab zapisal v svojem dnevnem poročilu. “Med njihovim napadom so [ukrajinske oborožene sile] osvobodile Andrijevko v regiji Donecka,” je zapisano. Bakhmut, staro rudarsko mesto, ki zdaj leži v ruševinah, je bilo priča najdaljši in najbolj smrtonosni bitki v vojni doslej.  Marca so ga zavzele ruske sile, Wagnerjevi plačanci pa so igrali pomembno vlogo v grozovitih bojih.

“V smeri mesta Bahmut sovražnik še naprej poskuša prebiti obrambo oboroženih sil Ukrajine na območju Bogdanivke. Naše sile so med protiofenzivo dosegle delni uspeh tudi na območju Kliščivke. Med napadom so osvobodile Andrijivko, sovražniku zadale precejšnje izgube ter se utrdile na ponovno zavzetih območjih,” je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski generalštab.

Foto: epa

O zavzetju vasi je sicer že v četrtek poročala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar, ki je takrat tudi dodala, da se spopadi okoli vasi in sosednjih naselij Kliščivka in Kurdjumivka nadaljujejo ter da sovražnik ponovno skuša osvojiti izgubljene položaje. Njene izjave o ponovnem zavzetju vasi je ukrajinska vojska v četrtek hitro zavrnila, češ da so bile preuranjene. Maljar pa je odgovornost za napačne informacije pripisala šumu v komunikaciji. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra je medtem danes na Telegramu zapisala, da je generalštab zdaj uradno potrdil zavzetje Andrijivke, češ da je bilo včeraj težko in da so se razmere dinamično spreminjale.

Priprava na “izredne razmere” tudi to zimo
Južno območje, ki ga delno nadzorujejo ruske sile, redno bombardira moskovska vojska, med konfliktom pa so potekali hudi boji. “Regionalni obrambni svet Hersona se je odločil za obvezno evakuacijo družin z otroki z območij, ki so pod nenehnim sovražnim ognjem,” je na Telegramu sporočil guverner Oleksander Prokudin. V regiji Herson ruske enote nadzorujejo območja južno od reke Dnjeper. Iz mesta Herson so se umaknili lani po bliskovitem napredovanju Ukrajine.

Obrambe Ukrajine nadaljujejo z izvajanjem naslednje operacije na Bahmutskem in Melitopolskem. (Foto: Twitter)

Ukrajinske oblasti so avgusta med lokalno ofenzivo ruskih sil civilistom priporočile, naj zapustijo deset območij v severovzhodni regiji Harkov, čeprav te evakuacije niso bile obvezne. Guverner Prokoudin je tudi navedel, da se regionalne oblasti Hersona pripravljajo na “izredne razmere” to prihajajočo zimo v zvezi z oskrbo z električno energijo. Rusija je minulo zimo izvedla obsežno bombardiranje ukrajinske infrastrukture in civiliste pahnila v mraz in temo v razmerah pod ničlo, poroča Euronews.

Ana Horvat