Ukrajina ruskim vojakom ponuja amnestijo in denar za predajo

Foto: STA

V Ukrajini se nadaljujejo intenzivni spopadi, država ruskim vojakom ponuja amnestijo in denar za predajo, je v ponedeljek na svojih uradnih družbenih omrežjih sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. “Ruskim vojakom ponujamo izbiro: smrt v krivični vojni ali popolna amnestija in 5 milijonov rubljev odškodnine, če odložijo orožje in se prostovoljno predajo v zapor,” so sporočili iz ministrstva na uradni strani Facebooka in Twitterju.

Ruskim vojakom Ukrajina ponuja amnestijo in denar za predajo, in sicer 5 milijonov rubljev, kar je trenutno okoli 40 tisoč evrov. Po poročanju tujih medijev naj bi ponudba še dodatno ovirala rusko napredovanje proti Kijevu, ki so ga med drugim zaustavile logistične napake. “Na koncu so se morali zanašati na gorivo in zmogljivosti za vzdrževanje že prej, kot verjamemo, da so načrtovali,” je novinarjem v Pentagonu povedal višji obrambni uradnik in nadaljeval: “Torej četrti dan jim zmanjkuje plina in imajo težave z logistiko.

Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva je bilo ubitih več kot 5300 ruskih vojakov in na stotine ujetih v samo petih dneh boja. “Veliko jih je zelo mladih. Kremelj jih spremeni v zločince, v morilce. Mnogi od njih so bili zavedeni,” so sporočili z ministrstva. “Ukrajina je civilizirana država. Vsi zaporniki so na varnem, nudijo jim pomoč. Že komunicirajo s svojimi bližnjimi,” so povedali. Uradne osebe so povedale, da je njihovo sporočilo ruskim vojakom: “Imate priložnost, da začnete novo življenje. Odločite se. Odidite brez orožja, z belo zastavo. Izgovorite kodno besedo: ‘milijon’. Živite življenje. Objemite svojo družino. Za tiste, ki se bodo še naprej obnašali kot okupatorji, usmiljenja ne bo.

Točnost informacij v medijih in na družabnih omrežjih je praktično nemogoče preveriti
Ruska vojska je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva zasedla Herson na jugu države, obenem pa ukrajinske oblasti zagotavljajo, da so posamezni predeli še vedno pod njihovim nadzorom. O letalskem napadu poročajo tudi iz mesta Žitomir v osrednji Ukrajini, tam naj bi umrli vsaj štirje ljudje. V Harkovu so ponoči pristali ruski padalci, tam potekajo siloviti boji. Kijevu se še vedno približuje konvoj ruske vojske, kar lahko napoveduje velik kopenski napad. Včeraj je bil med drugim napaden tudi televizijski stolp v Kijevu, po poročanju tujih medijev je Rusija prevzela odgovornost za napad. Treba je ponovno opozoriti, da se pojavlja veliko različnih informacij, točnost pa je praktično nemogoče preveriti.

Sara Bertoncelj