fbpx

Ukrajina tudi tarča kibernetskega napada

Foto: iStock

Po trditvah uradnega Kijeva naj bi bila vrsta finančnih institucij in državnih uradov žrtev kibernetskih napadov.

Vladne spletne strani in banke v Ukrajini naj bi padle zaradi izpadov elektrike, ki jih je povzročil kibernetični napad na ukrajinsko digitalno infrastrukturo, trdijo po poročanju RT uradniki v Kijevu.

“Okoli 4. ure popoldne se je začel še en ogromen DDOS napad na našo državo,” je sporočil ukrajinski minister za digitalno transformacijo Mikhail Fedorov v sredo zvečer. Žrtev kibernetskega napada v Ukrajini naj bi bilo poleg ukrajinskega parlamenta in številnih ministrstev tudi več bank.

Ukrajinci krivijo Ruse
Ukrajinska politika je za kibernetski napad okrivila Rusijo. Uradna Moskva zanika kakršno koli vpletenost v incident. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že podpisal dekrete, s katerim je bilo razglašeno izredno stanje v državi, in posvaril zahodne voditelje, da bi lahko Rusija zdaj zdaj začela ofenzivo proti Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na münchenski varnostni konferenci (Foto: EPA)

Rusi take trditve zanikajo. Vztrajajo, da je edini cilj njihovih oboroženih sil,  napotenih v republiki Donetsk in Lugansk, ohranjati mir v regiji. Voditelji odcepljenih republik medtem ukrajinsko vojsko obtožujejo, da v zadnjih dneh vrši hudo bombardiranje območja. Prejšnji petek so vodje odcepljenih republik trdili, da imajo informacije, da Ukrajina pripravlja ofenzivo, s katero želi ponovno osvojiti območje republik Donetska in Luganska.

Ukrajinski predsednik Zelensky je sicer že začel z vpoklicom rezervistov, starih med 18 in 60 let. Teh naj bi bilo v skupnem seštevku okoli 200 tisoč. Ukrajinska vojska po drugi strani šteje 250 tisoč vojakov.

Ivan Šokić