fbpx

Ukrajinci so imeli pri lovu na ruske generale pomoč

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Združene države so zagotovile potrebne obveščevalne podatke, ki so ukrajinskim silam pomagali ubiti več ruskih generalov, odkar so enote Vladimirja Putina napadle sosednjo državo, trdijo visoki ameriški uradniki.

Ameriški uradniki so povedali, da so od približno 12 ruskih generalov, ki so jih ubile ukrajinske sile, “mnogi” postali tarča zahvaljujoč pomoči ameriških obveščevalnih služb, navaja New York Times. Washington je namreč Ukrajini posredoval aktualne informacije z bojišča, jih seznanil s pričakovanimi premiki ruskih vojakov in lokacijo ruskega mobilnega vojaškega štaba, ki se je pogosto selil.

Ukrajina je po poročanjih posredovane podatke združila s svojimi obveščevalnimi podatki, ki so vključevali prestreženo komunikacijo. Slednja je bila pomembna, saj je razkrivala, kje konkretno so se  visoki častniki nahajali. Torej, ali v bazi ali kje na terenu. Omenjeni uradniki, ki so spregovorili za ameriški časopis, niso želeli konkretno navesti, koliko generalov je bilo ubitih s pomočjo ameriške obveščevalne službe.

Podatkov naj ne bi razkrivali z namenom ubijanja ruskih generalov
Ameriški Svet za nacionalno varnost je trditev, da so ZDA pomagale Ukrajini ubijati ruske generale, označil za “neodgovorno”. “ZDA zagotavljajo obveščevalne podatke na bojišču, da pomagajo Ukrajincem pri obrambi svoje države,” je v odzivu dejala tiskovna predstavnica ameriškega  Sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson. “Ne zagotavljamo pa obveščevalnih podatkov z namenom ubijanja ruskih generalov,” je ob tem dodala.

Velika izguba visokih ruskih vojaških častnikov je osupnila marsikoga na Zahodu, saj je znano, da je ruska vojska 10-krat močnejša od ukrajinske. Ruska federacija je kot vojaška sila na 4. mestu. Kot četrta največja vojska pa ima seveda temu primerno določena sredstva. Kakorkoli, med potrjeno mrtvimi ruskimi generali sta 55-letni generalmajor Anton Simonov, ki je bil ubit med napadom na rusko poveljniško mesto blizu Harkova.

Padli Anton Simonov (Foto: Twitter)

Ob začetku vojne je blizu Hostomela padel vodja čečenskih specialnih enot Magomed Tušajev. V prvi polovici marca je življenje v bojih v okolici Harkova izgubil 45-letni generalmajor Vitalij Gerasimov, prvi namestnik poveljnika 41. ruske armade. 47-letni generalmajor Oleg Mitjajev je življenje izgubil sredi marca v spopadih pri mestu Mariupolj. Generalpodpolkovnik Andrej Mordvičev je padel 19. marca v regiji Herson. Namestnik poveljnika 41. združene armade Centralnega vojaškega okrožja generalmajor Andrej Suhovecki pa je umrl tekom marčevske specialne operacije ostrostrelcev. Blizu mesta Herson je umrl generalpodpolkovnik Jakov Rezancev. V bojih je umrl tudi generalmajor Vladimir Frolov.

Padli Magomed Tušajev (Foto: Twitter)

Napake na začetku invazije, vključno s slabim načrtovanjem in logistiko, zaradi katerih so se vojaška vozila zaradi okvar ustavljala, jim je zmanjkalo goriva ali so zastala v blatu, naj bi bile v ozadju tolikšnega števila smrtnih žrtev častnikov. Poveljniki so bili namreč zaradi tega prisiljeni oditi na fronto, da bi odpravili težave. Marca so zahodni uradniki navedli nizko moralo kot razlog, da so se ruski generali znašli tako blizu fronte. Opozorili so tudi na morebitne komunikacijske in logistične težave na ruski strani, zaradi česar bi višji častniki lahko uporabljali nešifrirane komunikacijske kanale in se s tem izpostavili razkritju s strani ukrajinskih sil, navaja Daily Mail. Toda poročilo New York Timesa sedaj opozarja na neposredno pomoč ZDA in drugih zahodnih obveščevalnih služb kot glavni dejavnik ukrajinskega uspeha.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna ni na veliki zvon obešala, da Ukrajini zagotavlja vojaške obveščevalne podatke, obstajala je namreč skrb, da bi lahko to ogrozilo njene vire, ruska stran pa bi lahko to jemala kot znak neposredne sovražnosti. Na začetku vojne je bil Pentagon podobno previden, ko so Ukrajini dobavljali le “obrambno” orožje in opremo. Toda od takrat je napovedala pošiljke ofenzivnega orožja, kot so težka artilerija, helikopterji in napadalna brezpilotna letala. Če je bilo na začetku govora o tem, da želijo Američani Ukrajincem pomagati le preživeti, je sedaj to drugače. Washington sedaj pravi, da je cilj, da se dolgoročno oslabi Rusijo. “Želimo si, da bi Rusija oslabljena do te mere, da ne bo mogla postopati, kot je v primeru invazije na Ukrajino,” je po obisku v Kijevu konec aprila dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Sara Kovač