Ukrajinka v solzah pozvala Johnsona: Zaprite naš zračni prostor in zaščitite otroke ter ženske!

Britanski premier Boris Johnson bi moral ukrepati za zaprtje ukrajinskega zračnega prostora, da bi otroci in ženske lahko pribežali do meje. K temu ga zavezuje Budimpeštanski memorandum. (Foto: epa)

“Ampak, kaj pa je alternativa temu, gospod predsednik vlade? Gledati, kako naše otroke namesto Natovih letal, varujejo raketni izstrelki in bombe? Kaj je alternativa območju prepovedi letov? Imamo letala, imamo sistem zračne obrambe, na Poljskem in v Romuniji, Nato ima takšno zračno obrambo, s katero bi lahko zaščitili vsaj zahodno Ukrajino, da bi ženske in otroci lahko pribežali do meje,” je obupana Ukrajinka nagovorila britanskega premierja Johnsona in zavrnila strahove, da takšno ukrepanje pomeni 3. svetovno vojno. Britanija je namreč dolžna vojaško ščititi Ukrajino v skladu z Budimpeštanskim memorandumom (podpisanim leta 1994 s strani ZDA, Rusije, VB in Ukrajine, s katerim se je slednja v zameno za varnost odpovedala jedrskemu potencialu). Z zaščito njenega zračnega prostora bi otrokom in ženam omogočili beg iz države. Ukrajinki v prid govorijo številne fotografije s pozivi k takšnemu ravnanju. Spomnimo, da je tudi levica premierja Janeza Janšo, ko je predlagal isti ukrep, obtožila, da skuša zakuhati 3. svetovno vojno.  

Na novinarski konferenci britanskega premierja Borisa Johnsona v Varšavi je spregovorila tudi ukrajinska borka proti korupciji Daria Kaleniuk, ki je uvodoma dejala, da je njena znanka trenutno v kraju Bela Cerkev, kjer je skupaj z dvema otrokoma. V bližini pa je tudi ruska vojska, zaradi tega je izjemno prestrašena, da bi jo ustrelili. Mesto Harkov, kjer je Kaleniukova preživela svoja študentska leta, je bilo danes žrtev silovitega bombardiranja, med drugim tudi mestni trg.

Johnson sicer govori o vztrajnosti Ukrajincev, vendar pa se ona osredotoča na globoke strahove ukrajinskih žena in otrok, in sicer zaradi bomb in izstrelkov, ki padajo izpod neba. In Ukrajinci ob tem obupano rotijo, da Zahod zavaruje njihov zračni prostor. Prosijo, da bi omogočeno območje prepovedi letov, ob tem pa prejemajo odgovore, da bi to pripeljalo do 3. svetovne vojne.  

“Ampak, kaj pa je alternativa temu, gospod predsednik vlade? Gledati, kako naše otroke namesto Natovih letal varujejo raketni izstrelki in bombe? Kaj je alternativa območju prepovedi letov? Imamo letala, imamo sistem zračne obrambe, na Poljskem in v Romuniji, Nato ima takšno zračno obrambo, s katero bi lahko zaščitili vsaj zahodno Ukrajino, da bi ženske in otroci lahko prispeli do meje.” Kot je še navedla, je trenutno nemogoče prečkati mejo. Morala bi čakati v 30 kilometrov dolgi koloni skupaj z dojenčkom, z dvema otrokoma. Britanija je Ukrajini v Budimpeštanskem memorandumu, zagotovila varnost, vendar pa so se Britanci “zataknili” na Poljskem.

Ukrajinci pozivajo Nato, naj zapre zračni prostor.

Zapleniti je treba premoženje oligarhov, ki spokojno prebivajo v svojih dvorcih na evropskem zahodu
Niso prispeli do Kijeva ali Lvova, ker so preveč prestrašeni, ker Nato ni dejansko namenjen obrambi, ker se boji 3. svetovne vojne, vendar to je pretiran strah. Posledično nastradajo ukrajinski otroci. Opozorila je, da oligarhi, kot je Roman Abramovič, niso deležni sankcij. Živi v Londonu, njegovi otroci pa niso žrtev bombardiranja, marveč so prav tako v britanski prestolnici, otroci Vladimirja Putina pa na Nizozemskem in v Nemčiji, kjer prebivajo v svojih dvorcih. “Ali so bili vsi te dvorci zaseženi?” Takšno stanje pa njo in njene družinske člane spravlja v obup.

Domen Mezeg