fbpx

Ukrajinske sile se v zraku Rusom močno upirajo in onemogočajo napredek na kopnem

Sestreljen ruski helikopter. (Foto: epa)

Predsednik Zelenski je v novem video nagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države. Ruski zračni napadi so okrepljeni po celotnem jugovzhodu, o močnih bombardiranjih so poročali iz Odese ob Črnem morju. Ukrajinske sile po mnenju poznavalcev dobro odbijajo tudi zračne napade, kar onemogoča Rusom hitrejši napredek po kopnem.

Predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države. “In kaj je naš cilj? Zaščiti sebe, našo svobodo, našo deželo in naše ljudi,” je dodal. Ukrajinske sile je obenem posebej pohvalil za njihovo obrambo obleganega Mariupolja, ki ga je rusko bombardiranje v minulih tednih v veliki meri zravnalo s tlemi. Kot je ocenil, je silovit ukrajinski odpor v tem in drugih strateško pomembnih ukrajinskih mestih vodstvu v Kijevu dal “dragocen čas” in pomagal oslabiti ruske vojaške zmogljivosti.

Britansko obrambno ministrstvo je sicer zjutraj po poročanju BBC sporočilo, da je Rusija v minulem tednu občutno okrepila zračne napade na jugovzhodu države, a dodalo, da se Ukrajina tudi v zraku Rusom močno upira in jim s tem otežuje, da bi zavzeli območje na kopnem. Tuji mediji danes zjutraj med drugim poročajo o močnih eksplozijah v strateško ključnem pristaniškem mestu Odesa ob Črnem morju.

Rusija pristala na ukrajinske zahteve razen pri vprašanju Krima
Kljub informacijam s terena pa je glavni ukrajinski pogajalec David Arahamija v soboto ocenil, da so petkovi pogovori z rusko delegacijo prinesli občuten napredek, spričo katerega bi se lahko po njegovem zdaj že osebno sestala Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin. Med drugim je razkril, da je Rusija pristala na zahteve Ukrajine glede vseh vprašanj z izjemo polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ruska stran tega zaenkrat ni komentirala, je pa njen glavni pogajalec Vladimir Medinski po petkovih pogajanjih po videopovezavi poudaril, da se njihova stališča glede Krima in Donbasa niso spremenila. Rusija zahteva, da Ukrajina prizna Krim kot ruski in da prizna neodvisnost Donbasa, poroča STA.

Peter Truden