Ukrajinski zunanji minister: Če bo Rusija odgovarjala za vojne zločine, je lahko del februarskega mirovnega vrha

Zunanji minister Ukrajine Dmitrij Kuleba (Foto: epa)

Ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba je v intervjuju za AP dejal, da si Ukrajina prizadeva za vrh za konec vojne, vendar ne pričakuje sodelovanja Rusije, kar pomeni nadaljevanje uničujoče vojne. Želja ukrajinskega ministra je, da bi se mirovni vrh zgodil že do konca februarja, za posrednika pa si želi organizacijo ZN.

Ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba je za Associated Press povedal, da njegova vlada želi “mirovni” vrh v dveh mesecih v Združenih narodih z generalnim sekretarjem Antóniem Guterresom kot posrednikom. ZN so se odzvali zelo previdno.

Intervju za AP je ponudil vpogled v vizijo Ukrajine o tem, kako bi se lahko vojna z Rusijo v bližnji prihodnosti končala, čeprav bi se kakršna koli mirovna pogajanja lahko zgodila šele čez nekaj mesecev, odvisni pa bi bili predvsem od mednarodnih pogajanj. Ukrajinski zunanji minister je izrazil zadovoljstvo nad rezultati obiska Volodimirja Zelenskega v ZDA in za AP razkril, da je ameriška vlada naredila poseben načrt, da bo raketna baterija Patriot pripravljena za delovanje v državi v manj kot pol leta, kar je pol leta manj kot običajno. Po njegovih besedah je Ukrajina naredila vse, kar je v njeni moči, da leta 2023 zmaga v vojni.

Rusija se ravna po “zdravi pameti”
Medtem je tiskovna agencija RIA Novosti poročala, da je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov Kulebov predlog komentiral, da “Rusija ne sledi ultimatom, ampak se ravna po zdravi pameti.” Kremeljski tiskovni predstavnik je prejšnji teden dejal, da noben ukrajinski mirovni načrt ne more uspeti brez upoštevanja “današnje realnosti, ki je ni mogoče prezreti” – s sklicevanjem na zahtevo Moskve, da Ukrajina prizna suverenost Rusije nad polotokom Krim, ki je bil priključen leta 2014, kot tudi druge ozemeljske pridobitve. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi zatrjeval, da je njegova država pripravljena na pogovore za končanje vojne v Ukrajini, vendar je namignil, da so Ukrajinci tisti, ki ta korak zavračajo. Kljub Putinovim komentarjem so moskovske sile še naprej napadale Ukrajino – znak, da mir ni neizbežen.

Dmitrij Peskov je komentiral Kulebov predlog rekoč, da “Rusija ne sledi ultimatom, ampak se ravna po zdravi pameti.” (Foto: epa)

Po navajanju AP je Kuleba prepričan, da bi bili lahko Združeni narodi najboljše prizorišče za izvedbo tega vrha, saj ne gre za uslugo določeni državi, ampak za vključitev vseh. Na novembrskem vrhu skupine 20 na Baliju je Zelenski na daljavo predstavil mirovno formulo v desetih točkah, ki vključuje ponovno vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine, umik ruskih vojakov, izpustitev vseh zapornikov in sodišče za tiste, ki so odgovorni za agresijo in varnostna jamstva za Ukrajino.

Kuleba: Rusija se mora prej soočiti s pregonom za vojne zločine
Na vprašanje, ali bo Ukrajina na vrh povabila Rusijo, je dejal, da se bo morala Moskva najprej soočiti s pregonom za vojne zločine na mednarodnem sodišču, češ, da je to edini način, da do pogajanj sploh pride. O vlogi generalnega sekretarja ZN je Kuleba povedal, da se je izkazal kot “učinkovit posrednik in učinkovit pogajalec, predvsem pa kot načelen in pošten človek. Zato bi bili veseli njegovega aktivnega sodelovanja”. Kot je generalni sekretar ZN večkrat povedal v preteklosti, lahko posreduje le s pritrditvijo obeh strani, je v ponedeljek dejala tiskovna predstavnica ZN Florencia Soto Nino-Martinez. Kuleba je dejal, da se mora Rusija soočiti s sodiščem za vojne zločine, preden se njegova država neposredno spusti v mirovno pogajanje z Moskvo. Urad tiskovnega predstavnika ZN ni imel takojšnjega komentarja. Posredovanje so ponudili tudi drugi svetovni voditelji, med drugim tudi v Turčiji in Savdski Arabiji.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je človek, ki ga Kuleba želi za posrednika na morebitnih pogajanjih z Rusijo in ostalimi državami. (Foto: epa)

Ukrajina je v ponedeljek pozvala države članice ZN, naj Rusiji odvzamejo status stalne članice Varnostnega sveta ZN in jo izključijo iz svetovne organizacije. Kuleba je dejal, da so se dolgo “pripravljali na ta korak, da bi odkrili goljufijo in Rusiji odvzeli njen status, saj trdijo, da Rusija po razpadu Sovjetske zveze nikoli ni šla skozi pravni postopek za pridobitev članstva in prevzem mesta ZSSR v Varnostnem svetu ZN.”

Ana Horvat