fbpx

Umrl je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

Umrl je predsednik evropskega parlamenta David Sassoli. (Foto: epa)

V 65. letu starosti je umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Sassoli je bil nekdanji televizijski novinar, ki se je pred dobrim desetletjem odpravil v politiko kot evropski poslanec socialistov in demokratov (S&D). Ugled in spoštovanje v parlamentu si je Sassoli zagotovil predvsem s svojim smislom za organizacijo in s tem, kako se je njegova ekipa posvetila delu na daljavo. Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

Evropski parlament je v ponedeljek sporočil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, septembra lani se je zdravil zaradi pljučnice, poroča RTV.

Sassoli iz vrst evropskih socialistov (S&D) je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval. Njegovo obdobje v Evropskem parlamentu je zaznamovala epidemija covida-19.

Foto: epa

Ugled in spoštovanje v parlamentu si je Sassoli zagotovil predvsem s svojim smislom za organizacijo in s tem, kako se je njegova ekipa posvetila delu na daljavo. Uspešno se je uprl tudi francoskim pritiskom, da bi plenarne seje med pandemijo vseeno potekale v Strasbourgu. V znak solidarnosti med pandemijo je prostore Evropskega parlamenta v Strasbourgu namenil kot prizorišče za testiranje na novi koronavirus in pripravljanje obrokov za družine v stiski, poroča STA.

Sassoli je imel že dlje časa težave z zdravjem
Sasssoli je imel že prej težave z zdravjem, med drugim naj bi že prebolel levkemijo. Znan je bil sicer kot strasten kadilec, septembra lani pa je moral v bolnišnico zaradi pljučnice, zaradi česar je bil več tednov odsoten z dela. Znova so ga hospitalizirali 26. decembra zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema. Preminil je davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije.

Foto: epa

Sassoli je bil rojen 30. maja 1956 v Firencah. Bil je poročen in imel dva otroka. Diplomiral je iz političnih znanosti na univerzi v Firencah. Preden je vstopil v politiko, je delal v novinarstvu, na seznam poklicnih novinarjev se je vpisal leta 1986. Sprva je bil kot časopisni in agencijski novinar precej neznan, kariero pa si je začel resneje graditi v rimski pisarni časnika Il Giorno, kjer je sedem let spremljal notranjepolitično in drugo aktualno dogajanje.

Bil je tudi televizijski novinar
Kasneje je Sassoli pričel delati kot televizijski novinar za različne programe televizijske hiše RAI. Od leta 2006 do 2009 je bil namestnik direktorja programa TG1. Leta 2009 se je nato pridružil Demokratski stranki. Njegov prehod iz novinarstva v politiko je bil za nekatere kontroverzen, a Sassoli, ki je bil vsakokrat v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi, se je takrat zavezal, da bo preostanek svojega profesionalnega življenja namenil politiki.

Foto: epa

Leta 2013 je kandidiral tudi za župana Rima in z okoli 26-odstotno podporo premagal nekdanjega premierja Paola Gentilonija. A to ni bilo dovolj za zmago, premoč je moral priznati nekdanjemu senatorju Ignaziu Marinu. Znova so ga za evropskega poslanca izvolili leta 2014, ko je postal tudi podpredsednik Evropskega parlamenta, bil pa je odgovoren tudi za proračun in evropsko-sredozemsko politiko. Pet let kasneje pa je sledil nov dosežek v karieri, saj se mu je uspelo zavihteti na čelo Evropskega parlamenta.

Na žalostno novico se je odzval predsednik vlade Janez Janša. “Žalostni smo, ker je preminil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Naše misli in molitve gredo k njegovi družini in prijateljem v tem težkem trenutku,” je zapisal Janša. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je žalostna zaradi “izgube velikega Evropejca in ponosnega Italijana”. “David Sassoli je bil sočuten novinar, izjemen predsednik Evropskega parlamenta in v prvi vrsti drag prijatelj. Moje misli so z njegovo družino. Počivaj v miru, dragi David,” je še zapisala.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je zapisal: “Po novici o smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija sem žalosten in ganjen. Že pogrešamo njegovo človeško toplino, njegovo velikodušnost in nasmeh iskrenega in strastnega Evropejca. Iskreno sožalje njegovi družini in bližnjim.” Ena izmed kandidatk za predsednico Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na Twitterju sporočila, da ima zlomljeno srce. “Evropa je izgubila voditelja, jaz sem izgubila prijatelja, demokracija je izgubila prvaka. David Sassoli je svoje življenje posvetil temu, da je svet boljši in pravičnejši,” je zapisala.

Novo vodstvo Evropskega parlamenta naj bi izbirali prihodnji teden v Strasbourgu na plenarnem zasedanju, kjer bodo izbrali novega predsednika in podpredsednika parlamenta. V EPP-ju so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Metsolo. Svojo kandidatko ima tudi Levica, špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega.

Sara Rančigaj