Umrl večkratni italijanski premier Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi (Foto: AFP)

Iz Italije prihaja novica o smrti Silvia Berlusconija, trikratnega italijanskega premierja in medijskega mogotca. Tuje agencije poročajo, da je davi umrl v milanski bolnišnici San Raffaele.

V zadnjih mesecih je bil 86-letni vodja vladne stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi večkrat v bolnišnici, saj je po poročanju STA bolehal za kronično levkemijo.

Vir blizu družine po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa navaja, da so se v milanski bolnišnici zbrali njegov brat Paolo in otroci Barbara, Marina in Eleonora. Berlusconi se je v bolnišnici znašel v petek zaradi izvedbe rednih pregledov zaradi levkemije.

Aprila so Berlusconija zdravili zaradi okužbe pljuč, povezane s prej nerazkritim primerom kronične levkemije. Leta 2016 je bil operiran na srcu, nato še na črevesju, bolehal pa je tudi za rakom na prostati. Na račun težav s srcem in covidom-19 je bil pred dvema letoma večkrat hospitaliziran.

Navkljub težavam z zdravjem, številnimi aferami in 30 sodnim procesom, je Berlusconi vztrajal v politiki. Potem ko je postal znan kot lastnik nogometnega kluba AC Milan in medijski mogotec, je leta 1994 z zmago vstopil v svet politike. Milijarder je istega leta zasedel premierski položaj in do leta 2011 vodil kar tri vlade. Med leti 1994–2013 je zasedal mesto poslanca in senatorja v italijanskem parlamentu, prav tako je bil tudi evropski poslanec. Vodil je desnosredinsko stranko Forza Italia, ki je po septembrskih volitvah šla v koalicijo pod vodstvom premierke Giorgie Meloni.

Italijanski obrambni minister Guido Crosetto je v odzivu na novico dejal, da je Berlusconijeva smrt pustila “veliko praznino”, navaja BBC.

Ana Horvat